Aderare UE

Ursula von der Leyen despre lansarea negocierilor de aderare ale Ucrainei și R. Moldova: „Ne angajăm în aceste negocieri într-un spirit puternic de deschidere și angajament”

Deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană reprezintă un moment semnificativ și de transformare a celor două state. Declarația a fost făcută de șefa Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, înaintea conferințelor interguvernamentale în urma cărora Consiliul Uniunii Europene va lansa negocierile.

„Este o veste foarte bună faptul că astăzi Uniunea Europeană deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. Ne aflăm în pragul unui moment semnificativ și transformator pentru aceste două țări și pentru Uniunea noastră și celebrăm valoarea principiilor care ne unesc. Uniunea Europeană a fost întotdeauna mai mult decât o uniune politică și economică. Ea este un testament al aspirațiilor noastre colective pentru pace, securitate, democrație și prosperitate”, a declarat Ursula von der Leyen, într-o înregistrare video pe X.

„Popoarele ucrainean și moldovean au demonstrat un angajament și o determinare de neclintit pentru a face parte din acest proiect. Chiar și într-o perioadă de război și tulburări, ele au început reforme ample. Ele știu că drumul va fi riguros și solicitant. Negocierile sunt concepute pentru a pregăti candidații pentru responsabilitățile de membru. Acesta este motivul pentru care sunt acum scurtături. Ne angajăm în aceste negocieri într-un spirit puternic de deschidere și angajament”, a mai spus președinta CE.

Șefa executivului european a precizat că drumul spre integrare va fi provocator, dar și plin de oportunități pentru Republica Moldova și Ucraina, precum și pentru întreaga noastră Uniune.

„Împreună putem făuri o Europă mai mare, modernă și orientată spre viitor. Așadar, vă doresc un început foarte reușit al negocierilor de aderare”, a conchis Ursula von der Leyen.

Precizăm că, astăzi, 25 iunie, urmează să fie dat startul oficial al negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, în cadrul primei Conferințe Interguvernamentale UE - Moldova.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult