Social

Indemnizații și compensații majorate pentru tinerii rezidenți la medicină și farmacie

Tinerii rezidenți de la medicină și farmacie, ale căror studii au fost achitate de stat, vor fi obligați să lucreze cinci ani, în loc de trei ani în instituțiile în care vor fi repartizați după absolvire. În schimb, aceștia vor beneficia de indemnizații și compensații majorate. Mai exact, ei vor primi în trei tranșe aproximativ 260 de mii de lei. Un proiect privind modificarea legii cu privire la ocrotirea sănătății a fost aprobat de Parlament în lectura a doua. Măsurile au fost luate în contextul crizei de angajați din domeniul sănătății.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Documentul mai prevede că studenții admiși la rezidențiat în acest an vor putea fi încadrați în câmpul muncii în 2027, iar prima tranșă de 120 de mii de lei va putea fi accesată peste șase luni de la angajare. Statul le va mai acorda 70 de mii de lei după anul patru de activitate, adică în 2031, iar alte 70 de mii de lei, în 2035.

„Scopul proiectului de lege este redresarea situației care s-a creat în sistemul sănătății, indusă de insuficiența de resurse umane, precum și acoperirea, nedistribuirea uniformă atât a medicilor și farmaciștilor, cât și a personalului medical și farmaceutic cu studii profesional tehnice post secundare”, a declarat deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Adrian Belîi.

Cheltuielile se ridică la aproximativ 28 de milioane de lei anual. Totodată, specialiștii care fac naveta vor primi câte 1000 de lei lunar. Pentru aceste compensații, statul va aloca 12 milioane de lei anual.

Datele arată că, în 2022, în sistemul de sănătate din țară activau circa 12 600 de medici și peste 23 de mii de angajați medicali cu studii medii. Cea mai mare lipsă de cadre se înregistrează la specialități precum: medicină de familie, anestezie și terapie intensivă, radiologie și imagistică medicală, medicină internă, medicină de urgență, cardiologie și pediatrie.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult