Belgia predă ștafeta Ungariei. Maia Sandu, mulțumiri președinției belgiene a UE pentru inițierea negocierilor de aderare
Republica Moldova și Ucraina au reușit să înceapă, oficial, negocierile de aderare înainte ca Belgia să predea ștafeta, la 1 iulie, Ungariei. Acesta a fost unul dintre obiectivele președinției belgiene a Uniunii Europene, care își încheie astăzi mandatul. De mâine, șefia Consiliului o preia Ungaria, stat care a pus sub semnul întrebării în nenumărate rânduri oportunitatea extinderii.
Într-un mesaj pe rețele, șefa statului Maia Sandu a mulțumit premierului belgian Alexander De Croo pentru rolul important pe care l-a avut președinția Belgiei în inițierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova. Președinta a subliniat că țara noastră se angajează să mențină același nivel de implicare și progres în drumul spre aderarea la blocul comunitar sub viitoarea președinție a Ungariei.
Grateful to @alexanderdecroo for Belgium's EU presidency and its important role in initiating Moldova's accession talks.
— Maia Sandu (@sandumaiamd) June 30, 2024
Moldova is committed to maintaining the same level of engagement and progress on our EU accession journey under the upcoming Hungarian @HU24EU presidency.
În același timp, Kievul speră că viitoarea președinție a Uniunii, cea maghiară, va fi una eficientă.
„Fiecare națiune europeană care încurajează valorile europene comune ar trebui să facă parte din familia europeană și acest lucru este valabil pentru Ucraina, pentru Republica Moldova, pentru popoarele din Balcani, Georgia. Sunt recunoscător pentru această președinție istorică belgiană a Uniunii Europene și îmi doresc ca următoarea, președinția maghiară, să fie eficientă. Glorie Ucrainei!”, a declarat la Summitul UE din 27-28 iunie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Evenimentul de la Bruxelles a marcat finalul președinției belgiene a Uniunii. Conferința de presă de după eveniment, în care au fost anunțate cele trei numiri de top ale Uniunii Europene, a fost și o oportunitate pentru prim-ministrul belgian Alexander De Croo să facă un rezumat al șefiei belgiene. Potrivit oficialului, Belgia a răspuns în mod eficient la crizele în curs și a pregătit dezbaterea privind viitorul Europei.
„Președinția noastră a fost protecția oamenilor, consolidarea economiei, pregătirea viitorului Europei și protecția valorilor noastre. Și cred că am îndeplinit totul pe aceste dimensiuni. Am făcut un pas istoric prin începerea negocierilor cu Ucraina și Republica Moldova. De asemenea, am pregătit lucrările Consiliului privind agenda de reformă pentru o viitoare Uniune care ar putea avea mai mult de 30 de membri”, a spus Alexander De Croo.
În contextul ascensiunii extremei drepte în Europa, Ungaria lui Viktor Orban, apropiat al Kremlinului, preia, de la 1 iulie, președinția Consiliului Uniunii Europene. Pespectiva provoacă îngrijorare la Bruxelles, dat fiind numărul tot mai mare de dispute pe care le are cu Budapesta. În foaia de parcurs a Ungariei se regăsește controlul frontierelor Uniunii, reducerea imigrației ilegale, dar și protejarea agricultorilor de concurența neloială. „Această președinție, de care unii se tem, vine într-un moment destul de oportun în calendar și va limita capacitatea lui Viktor Orban de a provoca probleme”, a remarcat analista Pascale Joannin. Iar ambasadorul Ungariei la Uniunea Europeană, Balint Odor, spune că „va fi o președinție ca oricare alta, iar Ungaria va acționa ca un mediator imparțial”.