Social

Fermierii susțin că nu vor obține recolta așteptată în acest an

În sudul țării este în toi recoltarea cerealelor din prima grupă. În acest sezon, întreprinderile agricole din autonomia găgăuză au de adunat recolta de pe o suprafață totală de 36 de mii de hectare. Este vorba de mazăre, orz de iarnă, grâu de iarnă și orz de primăvară. Din cauza căldurii anormale și a precipitațiilor reduse, aproape toți fermierii nu vor obține recolta așteptată. Este prognozată o recoltă la nivelul anului trecut, doar acolo unde au fost suficiente ploi.

mold-street.com
Sursa: mold-street.com

Antreprenorul Ivan Iularji administrează o mie de hectare de terenuri agricole cultivate cu cereale.

„Recolta de grâu este la nivelul anului trecut. Primăvara, ne-am bucurat, erau semne de roadă bună. Am folosit îngrășăminte cât a fost nevoie, însă acum, în timpul recoltării, vedem că acest lucru nu a dat roade, deoarece nu au fost precipitații în perioada de vegetație a cerealelor. Dacă am cheltuit vreo 10-12 mii de lei la un hectar, iar după recoltare voi câștiga doar șase mii - aritmetica este clară”, susține antreprenorul.

„Lucrez ca tractorist din 1976 și de atunci s-au schimbat multe. Înainte, era dificil, pentru că tehnica era alta, acum este mai bine. Recolta este puțin mai bună față de anul trecut, dar, din cauza ploilor și a căldurii anormale, nu vom obține ceea la ce ne așteptam. Dar mulțumim Domnului și pentru asta”, a spus Valentin Palic.

„Până în prezent, am recoltat o suprafață de 55 de hectare de mazăre, randamentul mediu a fost de două tone la hectar, orzul de iarnă a dat 3,5-3,6 tone la hectar. Recolta la orzul de primăvară e mai slabă din cauza secetei - am doar o tonă la hectar. Iar pe acest lan vedem o recoltă destul de bună de grâu, ne așteptăm la circa 3,5 tone/ha”, afirmă antreprenorul din Congaz, Grigori Sabia.

Potrivit Direcției generale agricultură Comrat, fermierii lucrează în condiții meteorologice dificile. Sarcina principală este să încheie la timp recoltarea cerealelor.

„Fermierii au făcut toate lucrările agrotehnice necesare, dar căldura din aprilie și seceta din mai le-au dat peste cap planurile. Practic, nu au fost precipitații, dar nu peste tot, au fost locuri unde precipitațiile au căzut local. Cu părere de rău, prețurile la cereale sunt mici: la orzul de iarnă - 2,20 l/kg, la grâu 3-3,20 lei/kg”, a menționat Serghei Ibrișim, șeful Direcției generale agricultură din Comrat.

Recoltarea în sudul țării a început în urmă cu o săptămână și, dacă condițiile meteo vor fi favorabile, se va încheia în cel mult zece zile.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult