Regional

Locuitorii din Tartaul, raionul Cantemir, susțin că duc lipsă de apă potabilă: Reacția Primăriei

Aproximativ 40 de locuitori din Tartaul, raionul Cantemir, au venit la primăria satului cu cererea de a rezolva urgent problema alimentării cu apă a gospodăriilor din zona nouă a localității. Sătenii spun că această parte a satului a rămas practic fără apă din luna aprilie. Oamenii dau vina pe primar, se plâng de rea administrare a acestui serviciu și cer ca apa să fie furnizată în baza unui grafic echitabil. Primăria susține că problema nu este nouă și ține de capacitățile tehnice limitate ale turnului de apă. Autoritățile vorbesc și despre necesitatea modernizării serviciului, însă nu dispun de bani pentru aceasta.

ipn.md
Sursa: ipn.md

Casa soților Cuciuc dispune de facilități moderne, dar, din cauza lipsei constante de apă la robinet, familia, la fel ca multe altele din acest sat, se confruntă cu dificultăți. Zinaida spune că soțul său aduce apă de la un izvor din afara satului și din fântâni unde apa, de fapt, nu este bună pentru consum. Adesea, familia este nevoită să cumpere apă, ceea ce implică cheltuieli suplimentare.

„Ne ducem la izvor si luăm apă. Asta-i bine pentru care au transport, dar care n-au, nu știu cum se isprăvesc cu apa. La fântână nu-i bună de băut, chiar nu avem apă”, spune Zinaida Cuciuc.

Situația este una comună pentru multe gospodării din Tartaul.

„Mai mult de patru ani de zile de când ne confruntăm cu această problemă. Avem copii mici, bătrâni. Nu ne putem spăla, nu putem spăla hainele, nimic nu poți face fără apă. Apele din fântâni nu le putem consuma, este foarte greu. Ne-am creat condiții, am plătit aproximativ 100 de euro când s-a făcut apeductul - contribuția fiecărui localnic din sat”, a menționat Anastasia Volinschi, locuitoare din Tartaul.

„Trebuie să facă un program, să fie jumătate de sat 2-3 ore, jumătate de sat alte 2-3 ore. Să fie la toți egal”, afirmă un alt locuitor, Viorel Nastase.

Autoritățile locale recunosc că problema nu este nouă. Gestionarul rețelei de apeduct spune că deficitul de apă în unele zone ale satului apare în fiecare vară, odată cu creșterea semnificativă a consumului, iar primăria localității nu dispune de bani pentru soluționarea acestei probleme.

„Noi avem două fântâni arteziene, fântâna care funcționează are un debit până la trei metri cubi de apă. Acuma consumul de apă e foarte mare, de două săptămâni nu plouă, fântâna e goală tot timpul, apă nu-i”, a declarat Alexandru Fedor, administrator la întreprindere.

„Cu apele sunt probleme de la apeduct. Dacă socotim, satul are trei nivele: nivelul de jos - este tot timpul, nivelul doi - lipsește jumătate de timp, nivelul trei - probleme cu lipsa surselor de apă”, a declarat primarul din Tartaul, Vasile Lupașco.

Locuitorii din Tartaul cer o soluție urgentă la problema alimentării cu apă în baza unui grafic coordonat cu sătenii, astfel încât toate gospodăriile să aibă acces egal la acest serviciu. În Tartaul, rețelele de apeduct au fost construite în 2015. Locuitorii satului au contribuit financiar la realizarea acestui proiect, iar acum cer servicii de calitate. Tariful pentru un metru cub de apă în această localitate este de 9 lei.

Citește mai mult