Social

Ministrul Mediului: Nu există pericol de secare a râului Nistru

Nu există riscul ca locuitorii din R. Moldova și din capitală să rămână fără apă potabilă. Asigurarea vine din partea ministrului Mediului, Sergiu Lazarencu, după ce autoritățile au emis avertizare hidrologică până pe 9 iulie, iar pe rețelele sociale au apărut filmulețe în care apa râului Nistru este la un nivel extrem de jos. Potrivit oficialului, se speculează foarte mult pe acest aspect, iar situații de acest gen s-au întâmplat și în alți ani. În context, ministrul a făcut apel către cetățeni ca să consume rațional apa pe tot parcursul anului.

Suntem permanent în legătură cu autoritățile din Ucraina, în timpul vizitei omologului ucrainean la Chișinău am avut niște discuții constructive. Am discutat și despre respectarea regulamentului pentru bazinul Nistru. În prezent, regulamentul se respectă, iar debitul este de 100 de metri cubi pe secundă. Se speculează foarte mult pe acest aspect, iar astăzi nu este nici un pericol de secare a Nistrului. Noi suntem în perioada apelor mici, iar situații de genul s-au întâmplat și în alți ani. Lacul de la Dnestrovsk este un avantaj pentru că în situații de inundații este o barieră împotriva viiturilor. Astfel, în perioadă de secetă poți regla debitul care este necesar pentru apă potabilă. Nu este un risc de secare a Nistrului. Fac apel către cetățeni să consume rațional pe tot parcursul anului”, a spus Lazarencu.

Râul Nistru- cel mai poluat fluviu din R. Moldova

Principalele surse de poluare a râului Nistru sunt apele uzate, fertilizanții agricoli și plasticul, a precizat ministrul Lazarencu la emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova. Acesta a precizat că reprezentanții ministerului în comun cu autoritățile întreprind măsuri pentru a reduce gradul de poluare asupra fluviului.

Nistrul este sursa principală de apă pentru 80% dintre locuitorii R. Moldova și 90 la sută din locuitorii capitalei. De aceea este foarte important să-l păstrăm și să nu-l poluăm. Principalele surse de poluare ale râului Nistru sunt apele uzate, iar aici MIDR prin programele sale, inclusiv „Satul European”, dezvoltă mai multe măsuri pentru a construi stații de epurare în zone. O altă sursă sunt fertilizanții agricoli, iar aici noi colaborăm cu Ministerul Agriculturii. A treia sursă este plasticul. Aici fac apel către cetățenii să fim mai responsabili pentru că asta se răsfrânge asupra consumului zi de zi”, a spus el.

Pericolele privind barajul de la Naslavcea

Întrebat despre o eventuală bombardare de către forțele ruse a barajului de la Naslavcea și un pericol de inundații asupra localităților din regiunea Nistrului, oficialul a precizat că au fost organizate mai multe ședințe în acest sens. În urma acestora, autoritățile au constatat că este destul de greu ca barajul să fie distrus totalmente. Mai mult, acesta a spus că există un plan de acțiuni în acest sens.

Ar fi pericole, însă discutând cu specialiștii tehnici am constatat că este destul de greu ca să distrugi acest baraj totalmente. Pericol ar fi în zona lacului de acumulare Dubăsari, până în această zonă ne ajută relieful să nu existe aceste pericole. Am făcut anumite calcule și simulări, în caz noi vom reacționa și avem un plan în acest sens. Totuși sper să nu se ajungă la asta”.

Situația sistemului de canalizare a localității Tighina

Ministrul a vorbit și despre avaria de la sistemul de canalizare din orașul Tighina care a dus la revărsarea reziduurilor în fluviu.

A fost o avarie la stația de epurare din Bender, noi ne-am sesizat. Din păcate, am reacționat peste un anumit timp, astăzi Agenția de Mediu și ANSP au publicat analizele și apele sunt în normă. Nu există niciun pericol pentru sănătatea cetățenilor. Avaria s-a reparat și lucrurile au revenit la normal. Aceasta s-a întâmplat din cauza echipamentului vechi. Cred că este important să dotăm Agenția de Mediu cu laboratoare care să fie în fiecare localitate de lângă râu”, a conchis ministrul.

De menționat că avertizările hidrologice au fost prelungite pentru cele mai mari râuri pentru a treia săptămână consecutiv. Nistrul și Prutul sunt în continuare sub cod galben, iar în Răut situația este mai critică, fiind valabil codul portocaliu. Noile avertizări sunt valabile până în data de 9 iulie.

Meteorologii anunță că în cele mai importante râuri din țară se va menține scurgerea redusă a apei.

Solicităm agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă”, se arată în mesajul SHS.

Citește mai mult