Economic

INTERVIU // Sergiu Tofilat: Consiliul Suprem de Securitate a propus anterior evaluarea externă a Consiliului Concurenței

La Consiliul Suprem de Securitate din februarie 2021 s-a propus o evaluare externă la Consiliul Concurenței de către Organizația de Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD), iar decizia a fost luată după ce s-a raportat despre unele înțelegeri de cartel la prețurile benzinei, motorinei și a gazului lichefiat. Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, a declarat pentru Moldova 1 că în cel puțin două cazuri petroliștii au recunoscut că se înțeleg când să majoreze sau să scadă prețul, iar legea stipulează clemență pentru cei care recunosc ilegalitatea.

Moldova 1: Șase companii petroliere au fost sancționate de către Consiliul Concurenței pentru coordonarea anticoncurențială a prețurilor de comercializare a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat. Suma totală a amenzilor aplicate se ridică la 480 de milioane de lei. Companiile vizate pot contesta decizia în termen de 30 de zile. Am încercat să obținem o reacție din partea companiilor petroliere, însă nimeni nu ne-a răspuns la telefon. Desfășurăm subiectul cu expertul în energetică, Sergiu Tofilat, care este în legătură directă cu noi. Vorbeați încă în 2021, când prețurile la carburanți creșteau constant, că ar fi vorba despre un cartel al petroliștilor. De ce au durat atât de mult investigațiile în acest caz, care se referă la perioada martie 2019 - ianuarie 2021, în care cele șase companii vizate coordonau concertat și anticoncurențial prețurile de comercializare?

Sergiu Tofilat: Acum trei ani, fiind consilier al doamnei președinte, am depus un denunț la procuratură pe acest subiect, mai ales că, cu ceva timp până la asta, Consiliul Concurenței demarase o investigație pe piață și fostul președinte, dl Răducan, promitea în cadrul Comisiei parlamentare pe economie că, până la finele anului 2019, va fi demarată o anchetă, vor fi finalizate investigațiile și vor fi amendați. Au trecut patru ani și avem o decizie a Consiliului Concurenței.

Apropo, vreau să mă refer la situația descrisă în denunț. Ne aducem aminte cu toții anul 2020, criza Covid, când toată lumea a stat câteva luni în casă și a scăzut drastic consumul de carburanți și prețurile la petrol au scăzut esențial. Și dacă ne uităm prețurile de import la benzină, motorină au scăzut cu 50-60 de procente, iar prețurile la pompă, în jur de 20 de procente. Se vedea o acțiune concertată când scad semnificativ prețurile de achiziție, noi nu vedem acest lucru la benzinării. Deci, este o activitate concertată. Mai mult decât atât, în cel puțin două cazuri, chiar petroliștii au recunoscut că ei între dânșii se înțeleg când să ridice, când să scadă prețurile, când să dea cuiva reduceri, să nu modifice prețurile în ajun de alegeri și lucrurile acestea sunt publice, la o ședință cu fostul președinte Dodon, la o ședință în Comisia parlamentară pe economie. Deci, toate lucrurile astea sunt publice, astea sunt dovezi ale faptului că există acțiuni de cartel - coordonarea prețului. Și asta este ilegal.

Moldova 1: Care este impactul economic al acțiunilor de coordonare a prețurilor, cum ați spus și dumneavoastră, asupra pieței de carburanți din Republica Moldova? Cum afectează aceste practici consumatorii și concurența în sectorul energetic?

Sergiu Tofilat: Cum afectează? Noi cunoaștem că motorina este principalul produs și în agricultură, și în transportarea mărfurilor, deci orice scumpire nemotivată a prețurilor o simțim din propriul buzunar. Practic, 80% din consumul de carburanți ține de consumul de motorină. Agricultorii simt lucrul ăsta pentru că producția lor devine necompetitivă. Noi simțim prin faptul că prețurile la produsele pe raft cresc, deoarece, cunoaștem, marfa se transportă de obicei cu camioanele, mai puțin cu trenurile. Și de aceea orice scumpire o simțim direct.

Aș vrea să mai atrag atenția la faptul că ăsta e punctul de pornire. Deci, doar faptul că a fost emisă decizia de către Consiliul Concurenței de aplicare a amenzilor e punctul de pornire pentru că urmează cel mai probabil litigii în instanță. Petroliștii, probabil, vor încerca să conteste această decizie și mai este cale lungă de parcurs. Dar încă mai important este faptul că noi trebuie să vedem în ce măsură Consiliul Concurenței are capacități, are personal și condiții să aibă o activitate eficientă. Și am să reamintesc că în februarie 2021 subiectul ăsta a fost discutat la Consiliul Suprem de Securitate, eu încă fiind la Președinție. Și a fost introdusă o recomandare pentru a face o evaluare externă la Consiliul Concurenței, o diagnoză, dacă doriți.

Este Organizația de Cooperare Economică și Dezvoltare, OECD - un fel de centru de consultanță internațională cu experiență de peste 60 de ani în tot ce ține de problemele de administrare pe diverse domenii. Și noi trebuie să ne adresăm către OECD să vină și să facă o diagnoză. Uitați-vă, trebuie să modificați legislația, trebuie să mai creați în cadrul Consiliului Concurenței niște secții suplimentare sau instruire de personal, trebuie să revizuiți remunerarea, formarea bugetului, atribuțiile și tot așa. Pentru că atunci când salariul la un avocat care apără petroliștii este de cinci sau de 10 ori mai mare decât remunerarea la un funcționar din Consiliul Concurenței, nu vom avea o instituție eficientă.

Moldova 1: Cum evaluați dumneavoastră mărimea amenzilor aplicate de către Consiliul Concurenței în acest caz? Sunt acestea suficiente pentru a descuraja astfel de practici în viitor?

Sergiu Tofilat: Ele sunt suficiente. Asta e o practică. Noi nu inventăm aici bicicleta - există prevederi transpuse din legislația internațională, acolo se iau procente din vânzările anuale: 5, 4, 6 procente. Ele se ajustează în funcție de gravitate, de diverși indicatori, asta e destul de simțitor. Dar aici vreau să atrag atenția că există în lege prevederi ce țin de clemență, adică cel care vine primul și recunoaște că a avut loc o înțelegere de cartel, poate beneficia de scutire și asta va ajuta în judecată să demonstrăm existența cartelului. Dacă cineva dintre petroliști este gata să beneficieze de o scutire și să recunoască că a făcut parte din cartel, eu îi încurajez să o facă.

Citește mai mult