Economic

Proiecte investiționale în construcția drumurilor, rețelelor electrice, de gaz și apeducte, pe agenda Forumului economic de la Vatra Dornei

Construcția Autostrăzii A7, denumită și autostrada Moldovei, construcția de noi rețele electrice, de gaz, dar și de apeduct. Sunt doar câteva dintre subiectele discutate în cadrul Forumului Economic Regional Moldova, care s-a desfășurat în acest an în România, la Vatra Dornei. Investițiile în aceste domenii vor genera pentru Republica Moldova noi oportunități de dezvoltare socială, economică, dar și a infrastructurii.

chamber.md
Sursa: chamber.md

„Noi ne așezăm de abia acum la masă pe întreaga Moldovă și începem să discutăm foarte exact despre Uniunea Europeană, finanțări, proiecte comune, dar și infrastructură mare comună în așa fel încât să ne conectăm. Nouă ne revine aici, în regiunea de nord-est a României, această sarcină deosebit de grea, dar deosebit de onorată de a vă ajuta și de ne a uni, începând de la legislație, cooperare, business”, a declarat președintele centrului de dezvoltare regională Suceava, Ion Ștefanovici.

Construcția Autostrăzii A7 a fost unul dintre principalele subiecte discutate în cadrul forumului. Autostrada se află în fază de proiect în construcție și ar urma să aibă capetele la Ploiești și Siret, granița cu Ucraina. Responsabilii spun că acest proiect va fi un bun prilej de a atrage noi investitori, inclusiv în Republica Moldova, dar și în Ucraina.

*„Chiar dacă suntem acum la granița Uniunii Europene, peste câteva luni această graniță va fi la voi, însă împărtășirea acestei experiențe pozitive din perioada investițională din cele două perioade de programare este în acest moment punctul de plecare pentru investițiile, care vor fi demarate, atât la nivel public, cât și antreprenorial”, a spus fostul subsecretar de stat din România, Doina Iacoban.

România rămâne un partener important în domeniul investițiilor pentru Republica Moldova. În țara noastră activează peste 1600 de companii cu capital român. Andrei Stoian și-a deschis în 2017 la Chișinău o companie de consultanță care oferă servicii în domeniul construcțiilor. El spune că Republica Moldova este atractivă și pentru investitorii din alte țări, nu doar România.

„În primul rând, vorbim aceeași limbă, este țara soră și e ceva natural să facem acest lucru. Găsim resurse umane bine calificate. Desigur că investitorii se uită la ce predictibilitate are pe termen mediu și lung, se uită la stabilitatea politică și actul guvernamental, dar eu cred că Republica Moldova este pe drumul cel bun, mai ales că acest drum este pavat cu intenții europene”, a spus Andrei Stoian.

La Forumul Economic Regional Moldova au participat peste două sute de persoane. Printre aceștia se numără reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale, dar și investitori din România, Republica Moldova și Ucraina. Discuțiile s-au axat pe trei obiective principale: turism, investiții și sănătate. Forumul cu participarea țării noastre a ajuns la cea de-a doua ediție. Prima s-a desfășurat anul trecut la Iași.

În prezent, Republica Moldova și România au semnate 185 de tratate în diverse domenii. Pe parcursul anului 2023, România s-a clasat pe locul 1 printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 21,4% din valoarea comerțului total. Valoarea comerțului exterior al Republicii Moldova cu România a înregistrat pe parcursul anului 2023, suma de 2,7 mlrd. USD. Comparativ cu anul 2022, valoarea comerțului bilateral a scăzut cu 5,8%, urmare a descreșterii importului de mărfuri române pe piața Republicii Moldova, cu 21,1%. Soldul a constituit -120,8 mln. USD, în favoarea Republicii Moldova.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult