Social

Serviciul Vamal implementează un nou sistem computerizat de tranzit

Primele două operațiuni de tranzit în cadrul Noului Sistem Computerizat de Tranzit, NCTS5-MD, au fost realizate cu succes, anunță Serviciul Vamal al R. Moldova. Potrivit autorității vamale, implementarea NCTS5-MD reprezintă un pas important pentru țara noastră în procesul de aderare la Convenția privind regimul de tranzit comun. Acest sistem modernizat de tranzit vamal permite o gestionare mai eficientă și transparentă a fluxurilor de mărfuri care tranzitează teritoriul țării, reducând astfel timpul de așteptare la frontieră și costurile aferente pentru agenții economici, permite schimbul rapid și securizat de informații între autoritățile vamale și operatorii economici, asigurând o monitorizare continuă și precisă a operațiunilor de tranzit.

Astfel, urmare a lansării acestui nou sistem la nivel național, începând cu 1 iulie, doi operatori economici au migrat în Noul Sistem Computerizat de Tranzit cu depunerea declarațiilor de tranzit conform cerințelor de date aliniate la legislația unională și la cerințele Convenției privind regimul de tranzit comun.

Sistemul Computerizat de Tranzit este utilizat pentru: operațiunile de tranzit la nivel național și pentru operațiunile de tranzit comun după aderarea Republicii Moldova la Convenția privind regimul de tranzit comun, încheiată la Interlaken, 1987.

Astfel, operatorii economici care efectuează operațiuni de tranzit urmează să migreze pe principiul voluntariatului din sistemul ASYCUDA World în NCTS5-MD într-o perioadă de trei luni de zile, în conformitate cu Ordinul Serviciului Vamal.

În context, Serviciul Vamal îndeamnă și încurajează toți operatorii economici, titulari ai regimului de tranzit, să inițieze acțiunile în vederea migrării în Noul Sistem Computerizat de Tranzit, pentru a reuși cu succes finalizarea perioadei de tranziție și utilizarea sistemului de către toți operatorii economici.

În următoarele luni, Serviciul Vamal va continua să îmbunătățească și să extindă aplicarea NCTS, pregătindu-se astfel pentru aderarea la Convenția privind regimul de tranzit comun. Acest proces include organizarea sesiunilor de informare, optimizarea infrastructurii IT și colaborarea strânsă cu partenerii internaționali.

Amintim că sistemul informațional este dezvoltat de Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) și finanțat de Uniunea Europeană în cadrul proiectului „Dezvoltarea și implementarea Noului Sistem Computerizat de Tranzit în Republica Moldova”.

Citește mai mult