Reacția CSP după suspiciunile privind vicierea concursului pentru funcția de procuror- șef al PCCOCS
La Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) au parvenit mai multe cereri și contestații cu privire la procedurile ce țin de concursul pentru funcția de procuror – șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Potrivit legii, acestea urmează a fi examinate, în ședință, de plenul Consiliului Superior al Procurorilor.
„Asigurăm întreaga societate că toate subiectele aflate pe rolul Consiliului Superior al Procurorilor se examinează cu respectarea condițiilor impuse de lege, iar pentru a evita suspiciuni privind lipsa de obiectivitate a procedurilor de referință, îndemnăm spre discuții echilibrate, bazate pe circumstanțe factologice și raționamente juridice”, notează CSP.
În același timp, ministrul Justiției, Sergiu Litvineco, a scris pe pagina sa de Facebook că „trebuie identificate soluțiile juridice pentru anularea sau suspendarea concursului”.
„În legătură cu concursul la funcția de șef al PCCOCS inițiat de CSP în noiembrie 2022 și ținând cont de toate situația creată care implică lipsa de credibilitate și riscul iminent de viciere, consider că trebuie identificate soluțiile juridice pentru anularea sau suspendarea lui. Concursul urmează a fi inițiat repetat sau, după caz, reluat când va exista un CSP cu mandat plenipotențial, adică după finalizarea exercițiului de prevetting”.
Amintim că Iulian Groza, unul dintre membri Comisiei de preselecție a candidaților pentru funcția de procuror-șef al PCCOCS reclamă presiuni și tentative de intimidare și cere anularea rezultatelor primei etape a concursului. Totodată și unul dintre procurorii selectați a cerut suspendarea concursului.