Regional

O grădiniță-creșă din Edineț și-a amenajat un SmartLab cu sprijinul UE

Roboți, podea interactivă, imprimantă și stilouri 3D. De aceste tehnologii beneficiază o grădiniță-creșă din Edineț, care și-a propus să utilizeze instrumentele inteligente pentru a-i încuraja pe copii spre joc, experimentare și dezvoltarea deprinderilor. Instituția a beneficiat de finanțare din partea Uniunii Europene și a amenajat un SmartLab. Pentru a integra mai bine noile tehnologii, a fost elaborat și un nou curriculum care urmează să fie examinat și aprobat de Ministerul Educației.

Noile tehnologii îi ajută pe copiii de la grădinița-creșă „Soarele" să îmbine procesul de învățare cu distracția.

Tânăra generație este concentrată pe gadgeturi și lor le este mult mai interesant. Datorită acestor tehnologii aceștia pot descoperi, citi, să-și descopere emoțiile, să se joace în diferite jocuri, lor le este mult mai interesant”, a spus Aliona Micincova, educatoare.

În această grădiniță, sunt puține jucării obișnuite. Copiii folosesc mașini robotizate, cu ajutorul cărora învață să se orienteze în spațiu sau să rezolve probleme de matematică. Instituția a fost dotată și cu o imprimantă 3D.

Doamnele educatoare, împreună cu copiii, pot să aleagă, să deseneze, să decupeze propriile materiale pe care le vor folosi la diferite activități. Fie vorba de măști cu animăluțe”, a afirmat coordonatoarea proiectului, Alina Bucătar.

Educația timpurie în Republica Moldova este una ce se demonstrează prin joc și prin activități integrate. Aici, vom integra în centre de joc toate domeniile prin care se poate dezvolta copilul”, a menționat directoarea grădiniței, Irina Evdochimenco.

Pentru a integra mai bine noile tehnologii în procesul de educație, a fost nevoie de un nou curriculum.

Am finalizat cu elaborarea unei curricule opționale care o propune ca o curiculă opțională. Așteptăm să fie aprobat de Ministerul Educației”, a relatat primarul orașului Edineț. Constantin Cojocari.

Grădinița este frecventată de 104 copii. În total, în Edineț au fost amenajate laboratoare Inteligente în patru grădinițe din municipiu, iar investiția Uniunii Europene se ridică la 70 de mii de euro.

Proiectul SMART Edineț este cel mai interesant probabil pentru că este proiectul cel mai inovator pe care îl implementăm în Republica Moldova”, a declarat ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks.

Dotarea acestor grădinițe, face parte dintr-un proiect mai amplu de modernizare a municipiului Edineț, finanțat de Uniunea Europeană.

Citește mai mult