Economic

R. Moldova va împrumuta 98 de milioane de euro pentru modernizarea drumurilor și a punctelor de frontieră

Republica Moldova va împrumuta 98 de milioane de euro pentru a îmbunătăți starea drumurilor și a punctelor de trecere a frontierei de stat, în următorii cinci ani. Guvernul urmează să ratifice, în ședința din 8 iulie, două acorduri de împrumut în acest sens.

Conform proiectului, Republica Moldova va contracta un împrumut de 92,4 milioane de euro de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) și 5,6 milioane de euro de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID). Aceste fonduri vor fi utilizate în cadrul proiectului „Conectivitate rurală în Moldova” pentru a investi în siguranța rutieră și modernizarea punctelor de frontieră Giurgiulești, Leușeni și Ungheni, precum și pentru construcția și modernizarea drumurilor de acces către aceste puncte de frontieră.

Ministerul Infrastructurii anticipează că, odată cu implementarea proiectului, starea și calitatea rețelei de drumuri și a punctelor de frontieră vor fi semnificativ îmbunătățite. Proiectul vizează reducerea costurilor de transport rutier pentru utilizatori și a timpului de așteptare în punctele de frontieră.

Potrivit proiectului, împrumutul va permite Republicii Moldova să alinieze infrastructura rutieră la standardele internaționale și să sprijine dezvoltarea economică prin facilitarea comerțului și a transportului.

Tot astăzi, Guvernul urmează să ratifice și un acord de grant cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, prin care Republica Moldova va beneficia de un grant în valoare de 6 milioane de euro.

Proiectul, parte a inițiativei „Locuințe publice III”, are ca obiectiv reconstrucția și modernizarea clădirilor publice pentru a reduce consumul de energie și a diversifica sursele de aprovizionare energetică. Aceasta va contribui la reducerea amprentei de mediu și la îmbunătățirea condițiilor de viață ale locuitorilor, dau asigurări autoritățile.

Proiectul va sprijini, de asemenea, reducerea sărăciei energetice și creșterea conștientizării publicului cu privire la beneficiile eficienței energetice, contribuind astfel la un mediu mai curat și mai sustenabil pentru toți cetățenii.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult