Economic

Comisia Europeană oferă Republicii Moldova un împrumut de 50 de milioane de euro

Comisia Europeană oferă Republicii Moldova un împrumut de 50 de milioane de euro. O altă tranșă de 22,5 milioane de euro sub formă de granturi va fi acordată până la sfârșitul acestei luni. Despre aceasta a anunțat astăzi, 8 iulie, Comisia Europeană. Conform sursei citate, acest sprijin financiar va ajuta R. Moldova să acopere o parte din nevoile de finanțare pentru anul 2024 și să susțină stabilitatea macroeconomică.

„Acest sprijin financiar va ajuta R. Moldova să acopere o parte din nevoile sale de finanțare pentru anul 2024 și să susțină stabilitatea macroeconomică, permițând în același timp realizarea de reforme suplimentare. Economia sa a arătat o creștere modestă în 2023, după o recesiune profundă în 2022. Totuși, rămâne afectată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și continuă să se confrunte cu provocări serioase în ceea ce privește securitatea energetică”, a menționat Comisia Europeană.

Aceasta este a patra tranșă în cadrul asistenței macro-financiare în curs de desfășurare pentru Republica Moldova și vine după ce Comisia a concluzionat că țara noastră a îndeplinit condițiile de politică agreate cu Uniunea Europeană pentru eliberarea acestei plăți.

„R. Moldova a îmbunătățit guvernanța sectorului public și a consolidat independența Băncii Naționale a Moldovei. De asemenea, a întărit statul de drept, adoptând o lege privind evaluarea extraordinară (adică verificarea completă) a judecătorilor. Progrese au fost realizate și în lupta împotriva corupției printr-o mai bună colaborare între agențiile anticorupție și cele de aplicare a legii. Țara a făcut, de asemenea, pași pentru a sprijini energia regenerabilă și a reformat Codul vamal, care acum este pe deplin aliniat la Codul vamal al Uniunii. În plus, R. Moldova a adoptat o Strategie Națională pentru Dezvoltare Economică, oferind o viziune ambițioasă pentru a ghida politicile sale economice până în 2030”, se precizează în comunicatul emis de Comisia Europeană.

Potrivit Comisiei Europene, asistența macrofinanciară face parte din efortul mai amplu al Uniunii Europene de a sprijini R. Moldova în fața multiplelor provocări din ultimii ani. Va ajuta, de asemenea, Moldova să progreseze pe calea sa europeană, iar aceasta însumează până la 295 de milioane de euro.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult