Aderare UE

Cetățeni pentru Europa: Este crucial să nu fim indiferenți, să ne implicăm, să oprim războiul informațional

Tot mai mulți cetățeni, activiști, dar și voluntari, se alătură inițiativei civice „Cetățeni pentru Europa”, lansată de mai multe personalități din diverse domenii. Aceștia își propun să meargă prin localități sau să organizeze campanii online pentru a combate falsurile lansate de Kremlin, privind aderarea la Uniunea Europeană. Așa cum țara noastră este constant ținta unui război informațional, implicarea fiecăruia este esențială, spun autorii inițiativei.

Captură video - Moldova1
Sursa: Captură video - Moldova1

„Vrem să mergem prin țară, să organizăm întâlniri, respectiv, facem apel către cetățeni în special din afara Chișinăului, să se implice, să vină alături de noi, fie în format digital, fie în format fizic. Scopul nostru este ca pe 20 octombrie oamenii să facă o alegere bazată pe cunoștințe, pe înțelegerea lucrurilor adevărate, și nu pe niște sperietori”, a declarat unul dintre fondatorii inițiativei, președintele comunității WatchDog, Valeriu Pașa.

„Este crucial să nu fim indiferenți, să nu râdem de acele falsuri, care uneori sunt atât de stupide că trezesc reacții ironice, dar să încercăm să ne implicăm, să fim voluntari, voluntari prin a discuta cu alți oameni, voluntari în rețelele sociale, să încercăm să spargem aceste tipare false, să oprim acest război informațional”, a adăugat Vadim Pistrinciuc, directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice.

„Ne-am angajat să intensificăm ceea ce facem de mulți ani, să promovăm educația media, să facem educație media, să oferim tinerilor informații, explicații, să combatem dezinformarea și propaganda și acele falsuri legate de integrarea în UE”, a menționat, la rândul său, Veronica Boboc, directoare executivă a Centrului Media pentru Tineri.

Captură video - Moldova1
Sursa: Captură video - Moldova1

Cetățenii recunosc - dezinformarea vine de la Kremlin. Comunicarea cu fiecare cetățean despre beneficiile aderării ar putea schimba atitudinea societății privind parcursul european.

VOX: „Cetățenii sunt supuși dezinformării. Noi asistăm la propaganda rusă foarte mult și avem foarte multe posturi de televiziune care produc această dezinformare. Sunt diverși lideri politici care văd parcursul Republicii Moldova alături de Federația Rusă și astfel ei promovează asta intens pe rețelele de socializare.”

„Mulți dintre oameni au concepții greșite, pentru că foarte mult timp fie nu au avut posibilități financiare pentru a vizita și vedea Europa, fie au fost publicul țintă pentru un conținut care îi seta în această direcție.”

„Lumea, în primul rând, nu filtrează ceea ce citește și nu toată informația de pe internet este veridică și corectă. Persoanelor trecute de o vârstă este greu să le demonstrăm și să le spunem că o anumită informație e corectă, pentru că ei citesc alte surse, văd altfel lucrurile.”

„Când merg în sat, oamenii de obicei cunosc totul. O altă formă de informare ar fi ziarele și vizitele în teren, desigur, comunicarea față-n față ajută cel mai mult.”

„În partea autonomiei găgăuze nu se duc explicații și oamenii stau pe o stare comunistă, sovietică, n-au nicio informație. Asta-i știut și de copiii mici - vine din Kremlin, nu vor să dea voie la oameni să trăiască de sine stătător. Ar fi o suspiciune mare să nu aderăm la Uniunea Europeană.”

La o lună de la lansare, s-au alăturat inițiativei civice „Cetățeni pentru Europa” circa 360 de persoane. Fondatorii inițiativei și-au propus să contribuie activ la asigurarea accesului fiecărui cetățean la informații corecte și obiective, astfel încât, la referendumul privind integrarea europeană din 20 octombrie 2024, toți alegătorii să poată vota în deplină cunoștință de cauză, având toate datele necesare pentru a lua o decizie care nu poate fi influențată de propagandă sau manipulare.

Lucia Vieru

Lucia Vieru

Autor

Citește mai mult