Politic

În ajunul referendumului și alegerilor prezidențiale, dezinformarea și propaganda anti-europeană se vor intensifica, susțin analiștii

În ajunul alegerilor prezidențiale și a referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană, Kremlinul va spori propaganda anti-europeană, iar dezinformarea va lua turații. În cadrul emisiunii „În Context", analiștii au constatat că Republica Moldova intră într-o etapă critică, în care se vor pompa la greu bani pentru acțiuni de dezinformare și corupere a alegătorilor, iar autoritățile trebuie să găsească soluții imediate pentru a combate aceste ilegalități.

Analistul politic Nicolae Negru spune că banii aduși pe căi tenebre în Republica Moldova sunt destinați creării unei rețele de alegători care să-și dea votul pentru cei care vor sluji intereselor Kremlinului.

Este Rusia într-o stare de disperare, vedem cum acționează și în Ucraina. Și asta vorbește că nu se va opri la nimic și că trebuie să ne așteptăm la acțiuni și mai radicale, și mai periculoase pentru stabilitatea din Republica Moldova. Ceea ce trebuie să le spunem cetățenilor este că sunt furați bani din bugetul Republicii Moldova și acum acești bani sunt folosiți în scopuri diversioniste”.

Potrivit directorului executiv al Expert Forum România, Sorin Ioniță, miza este referendumul proeuropean din toamnă. Federația Rusă va folosi toate pârghiile pentru a demotiva oamenii să susțină dezideratul european al țării.

„Un referendum pro-UE prin definiție este punctul de concentrare al unor eforturi de propagandă pentru că au tot interesul să sporească cât mai tare votul contra sau să demotiveze lumea să stea acasă, pe cei care ar vrea să voteze pentru Europa, pentru că eu nu cred că ei pot schimba foarte mult distribuția de opinii în votul popular. Din sondajele de opinie știm că majoritatea moldovenilor vor vota ”Da””.

În opinia experților, ținând cont de intervalul electoral, interesul propagandiștilor va spori și se va investi masiv în dezinformare. Iată de ce, autoritățile de la Chișinău ar trebui să aibă pregătite metode de răspuns pentru toate strategiile pe care rușii vor încerca să le aplice în Republica Moldova.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult