Economic

Uniunea Europeană debursează 100 de milioane de euro pentru R. Moldova

Uniunea Europeană va debursa săptămâna viitoare Republicii Moldova 100 de milioane de euro. Din această sumă, 35 de milioane de euro vor reprezenta sprijin financiar, iar 72,5 milioane de euro vor fi destinate asistenței macro-financiare. Anunțul a fost făcut de comisarul european pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, în cadrul unui briefing susținut împreună cu premierul Dorin Recean.

Oficialul european a subliniat, în contextul lansării primei sesiuni de screening în procesul de negociere cu Uniunea Europeană, că autoritățile de la Chișinău, actorii politici trebuie să susțină reformele și să-și asume angajamentele necesare în procesul de integrare europeană a țării noastre.

Am început debursarea a 100 de milioane de euro, bani care vor ajunge săptămâna viitoare la Chișinău. Este vorba despre 35 de milioane de euro sub formă de sprijin bugetar și alte 65 de milioane ca asistență macro-bugetară. Fiți siguri că UE rămâne alături de dumneavoastră. Recent, a fost rectificat bugetul UE pentru a aborda finanțarea țărilor în perioada de preaderare. Avem fonduri suplimentare și pentru R. Moldova și acum lucrăm ca să vedem cum putem folosi aceste fonduri”, a spus comisarul european.

La rândul său, prim-ministrul a subliniat că fondurile de preaderare ale Uniunii Europene vor ajuta țara noastră să își dezvolte economia, să facem investiții în domeniul sănătății și infrastructurii statului nostru.

Noi am discutat ce trebuie să facem împreună și să implementăm pentru ca R. Moldova cu adevărat să se bucure de un viitor prosper ca și celelalte țări UE. Comisarul se află în vizită la Chișinău și vrea să afirme sprijinul pentru planul de dezvoltare economică și socială care va duce la obiectivul nostru final de a fi membru cu drepturi depline al UE. Comisarul a venit și cu noutăți bune în ceea ce privește continuarea programului de finanțare de către UE a dezvoltării economice și sociale a R. Moldova. Este vorba de o parte a pachetului de asistență din partea UE, anunțat în toamna anului 2022. Aceste fonduri vor fi alocate pentru diverse sectoare: economie, educație, sănătate și infrastructură. Mulțumim că sunteți alături de noi și sprijinul continuu al UE, care ne ajută să ne dezvoltăm R. Moldova”, a spus Dorin Recean.

Precizăm că, astăzi, la Chișinău, are loc prima sesiune de screening bilateral în cadrul negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Reuniunea se desfășoară pentru prima dată în țara candidată, și nu la Bruxelles.

Citește mai mult