Politic

INTERVIU // Nicolae Negru: Rusia e în disperare și trebuie să ne așteptăm la acțiuni periculoase pentru stabilitatea Republicii Moldova

Banii aduși pe căi tenebre sunt bani furați din bugetul Republicii Moldova, care acum sunt folosiți în scopuri diversioniste, pentru crearea unei rețele de alegători care vor vota „tâlhari” și vor acționa în interesul Kremlinului, susține editorialistul „Ziarului Național”, Nicolae Negru. Publicistul a declarat în platoul Moldova 1 că există atenționări despre propaganda rusă anti-europeană și anti-referendum. „Rusia e în stare de disperare și trebuie să ne așteptăm la acțiuni mai radicale și mai periculoase pentru stabilitatea din Republica Moldova”.

Moldova 1: Rămânem ÎN CONTEXT, editorialistul Nicolae Negru este în platoul Moldova 1. Domnule Negru, putem să intuim jocul Rusiei în această campanie electorală din toamnă, pentru că am văzut deja dezvăluirile pe care le-a făcut serviciul Intelligence al Republicii Moldova. Poate fi un factor de descurajare a Rusiei anume că știm ce are de gând și cum are de gând?

Nicolae Negru: Ne amintim cu acest prilej și declarațiile care au fost făcute de Statele Unite, Canada, Marea Britanie despre complotul care îl organizează Rusia împotriva Republicii Moldova, despre implicarea în campania electorală, mai cu seamă împotriva referendumului. Și vedem că aceste dezvăluiri nu au temperat acțiunile Rusiei. Ele dimpotrivă, se intensifică. Vedem o activizare mai mare și aici, în cadrul Republicii Moldova, dar vedem și la Moscova, la tot felul de conferințe congrese, sunt invitați sau sunt transportați cetățeni ai Republicii Moldova, alții poate că nici nu sunt cetățeni. Se vorbește despre o niște soli ai Eurasiei, vreo 50 de mii de oameni, care să vină în Republica Moldova să facă agitație propagande anti-europeană. E Rusia într-o stare de disperare. Vedem cum acționează și în Ucraina. Chiar acest atac asupra unui spital. 41 de morți, copiii, femei. E ceva de groază și asta vorbește că nu se va opri la nimic și trebuie să ne așteptăm la acțiuni și mai radicale și mai periculoase pentru stabilitatea din Republica Moldova.

Moldova 1: Domnule Negru, mai radicale și mai periculoase, ce aveți mai exact în vedere? Pentru că Rusia are și o influență soft, într-adevăr, are și parte hard, pentru că duce un război contra Ucrainei, vecinul nostru, dar vedem că nu se oprește să trimită bani în Republica Moldova pe căi tenebre? Bani care presupun și un risc, pentru că de multe ori autoritățile de la Chișinău reușesc să confiște acești bani.

Nicolae Negru: Noi nu știm câți bani au fost trimiși și câțiva bani au fost confiscați. Da, dar posibil asta este doar vârful aisbergului. Putem presupune, se formează o rețea de alegători care să voteze la comandă, mai vorbeam despre asta care să voteze și un taburet. Atunci când Comisia Electorală Centrală scoate pe cineva din cursă, imediat pun pe altul și imediat această rețea reacționează la comandă. Dar s-ar putea că numai asta se face, noi nu știm.

Dar, ce trebuie să le spunem cetățenilor e că acești bani până la urmă au fost furați din bugetul Republicii Moldova și acum acești bani sunt folosiți în scopuri diversioniste, sunt cumpărați oamenii, se face această rețea ca să vină la putere oameni care sunt tâlhari, de fapt, oamenii care au trădat interesele Republicii Moldova și oamenii care sunt pregătiți pentru a sluji intereselor altui stat.

Moldova 1: Așadar, domnule Negru, Partidul Comuniștilor a anunțat că nu va boicota acest referendum, dar va chema lumea să iasă la urne și să voteze împotrivă. Ce ar trebui să înțelegem, adică credeți că vor fi urmați, va fi replicată cumva această tactică mai departe?

Nicolae Negru: Comuniștii se află într-o situație neîndemânatică, jenantă. Ei au fost cei care au făcut declarația din 23 martie 2005 privind integrarea europeană ca singura posibilă cale de dezvoltare a Republicii Moldova, de asigurarea bunăstării cetățenilor Republicii Moldova. Și acum li se poate pune în față această declarație, de ce atunci spuneați că e singura cale și acum vă pronunțați împotrivă? Păi ei acum se pronunță nu împotriva integrării europene și asta trebuie să subliniem, ei se pronunță împotriva faptului că integrarea sau obiectivul de integrare europeană este introdus în Constituție. Adică e tot acolo, dar ei încearcă cumva să-și spele obrazul, adică că nu sunt împotriva integrării europene. Asta poate fi folosit.

Moldova 1: La un moment dat a existat această frică, deși se pare că dacă ar fi să ne uităm în sondaje, nu e greu de obținut o prezență de peste 1/3 la referendum. Adică această decizie de a chema oamenii la urne ar ajuta cumva la validarea referendumului și dacă e să vedem și proeuropenii din sondaje, dacă nu se vor lăsa să demotivați, atunci e foarte probabil să treacă acest referendum.

Nicolae Negru: Da, e adevărat. Ei doar nu cheamă oamenii să boicoteze referendumul, ei cheamă oamenii să spună „Nu”. E bine, lasă să spună „Nu”.

Moldova 1: Adică pe de-o parte comuniștii spun să voteze împotrivă, dar până la urmă e o mișcare proreferendum.

Nicolae Negru: Până la urmă participând la acest referendum, nu boicotează și asta e deja bine. Dar eu zic că asta e determinat de fostelor lor mișcări, fostelor declarații. Pentru că de fapt Partidul Comuniștilor a început integrarea europeană, cunoaștem lucrul ăsta. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost rebotezat de către Partidul Comuniștilor în toamna 2005. Până atunci era Ministerul Afacerilor Externe. Ei au zis că se va lua Ministerul Afacerilor Externe și al Integrării Europene. Prin urmare, ei sunt într-un impas în acest punct de vedere. Li s-a spus să boicoteze și ei au găsit această modalitate.

Citește mai mult