Politic

Crima din sectorul Râșcani // Mai multe instituții ale statului vor fi audiate luni în Parlament

Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate, Consiliul Superior al Magistraturii și Biroul de Migrație și Azil sunt așteptate luni la raport în Parlament în privința omorului din sectorului Râșcani. Anunțul a fost făcut de deputatul PAS, Lilian Carp, în cadrul ședinței Legislativului. Potrivit lui, va avea loc o ședința comună a Comisiei juridice și Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, unde va fi discutată și decizia luată de un judecător în privința victimei. Concluziile audierilor ar urma să fie prezentate la următoarea ședință plenară a Parlamentului.

Toți suntem martori la cazul care a avut loc ieri în sectorul Râșcani, cu toate că astfel de situații au avut loc și cu 10-12 ani în urmă, însă ăsta este diferit. Persoana care a fost asasinată era cu antecedente penale, iar din păcate se afla în libertate din cauza unei decizii a unui judecător. Acest lucru nu poate să rămână fără ca noi să nu luăm o atitudine. Am vrut să facem astăzi în plenul Parlamentului, dar, în urma discuțiilor cu instituțiile de drept, este că la moment două persoane au fost reținute în calitate de complice pentru ca să fie oferite informații. De aceea solicităm ca luni, începând cu ora 10:00, să aibă loc o ședință comună dintre Comisia securitate națională, apărare și ordine publică și Comisia juridică, pentru că este vorba și de decizia unui judecător. Vor fi audiate și câteva instituții publice: Procuratura Generală, SIS, Biroul de Migrație și Azil, și CSM”, a spus parlamentarul Lilian Carp.

În context, speakerul Igor Grosu a solicitat ca în cadrul ședinței reprezentanții instituțiilor de drept să prezinte câte persoane cu antecedente penale care-și doresc azil pe teritoriul R. Moldova sunt în țara noastră și la ce etapă se află examinarea cererilor lor.

Amintim că un cetățean turc în vârstă de 41 de ani a fost împușcat, în amiaza zilei de 10 iulie, în timp ce stătea la o terasă din sectorul Râșcani al capitalei. Suspectul a efectuat în direcția victimei șapte împușcături, patru în spate și trei în cap. Acesta a tras în timp ce se deplasa pe o trotinetă electrică. Bărbatul purta pe față o cagulă de culoare neagră și o cască de protecție. Până la această oră, toate structurile de forță rămân în alertă și sunt în căutarea acestuia. Poliția nu exclude că persoana care a împușcat este un killer cu pregătire specială și îndeamnă oamenii să manifeste prudență dacă îl întâlnesc, pentru că acesta este înarmat.

Potrivit PG, victima a fost reținută în 2022 de către autoritățile moldovenești, aceasta fiind dată în urmărire de către organele de drept din Marea Britanie pe canalele Interpol, pentru a fi arestată și extrădată. Cetățeanul turc era învinuit de comiterea mai multor infracțiuni grave pe teritoriul Regatului Unit și a fost condamnat la 21,5 ani de închisoare.

El era acuzat de contrabandă cu droguri și deținerea ilegală de arme și muniții. În perioada 2022-2023, autoritățile Republicii Moldova au primit de la cele din Marea Britanie patru cereri de extrădare în privința acestuia. Potrivit procuraturii, la câteva zile după ce a fost reținut, cetățeanul turc a depus o cerere de azil, care a fost respinsă abia peste cinci luni.

Avocatul victimei a contestat-o, fapt care a dus la tărăgănarea procesului. Mai mult decât atât, Codul de procedură penală prevede că o persoană nu poate fi privată de libertate mai mult de 180 de zile, în cazul în care pe rol se află o cerere de azil.

Citește mai mult