Politic

Maia Sandu, despre candidatura lui Stoianoglo la prezidențiale: „Kremlinul își dorește ca hoții să revină la putere în R. Moldova”

Președinta Maia Sandu consideră că desemnarea fostului procuror general Alexandr Stoianoglo pentru funcția de președinte al Republicii Moldova este orchestrată de Moscova. Potrivit șefei statului, „oligarhii și Kremlinul au bătut palma” pentru a readuce hoții la putere, în țara noastră. Contactat de „Teleradio-Moldova” pentru o reacție, fostul procuror general, susținut de Partidul Socialiștilor în cursa pentru prezidențiale, nu a răspuns apelurilor noastre.

„Oligarhii și Kremlinul au bătut palma și și-au găsit un candidat. Este clar că Kremlinul își dorește ca hoții să revină la putere în Republica Moldova, pentru că Kremlinul știe că hoții vor vinde țara noastră. Și, respectiv, cei de la Kremlin o vor putea folosi în scopurile lor. Noi trebuie să fim în continuare uniți și vigilenți și să nu permitem oligarhilor, hoților să revină. Noi avem un drum clar. Avem o misiune serioasă: să facem ordine în țară, să construim bunăstare, să asigurăm pace în continuare, să avem justiție dreaptă și un stat care poate proteja și asigura o viață bună pentru fiecare cetățean”, a declarat președinta Maia Sandu într-un interviu pentru NordInfo.

Amintim că liderul PSRM, fostul președinte Igor Dodon, a anunțat pe 8 iulie, în cadrul unui briefing, că socialiștii îl vor susține la alegerile din toamnă pe Alexandr Stoianoglo. Dodon susține că fostul procuror general posedă „toate calitățile de care trebuie să dea dovadă un președinte de țară”, inclusiv „curaj”, „autoritate” și „modestie”. El a chemat partidele de opoziție să-l susțină pe Stoianoglo la prezidențiale. Fostul procuror general a declarat atunci că a decis să accepte să intre în cursa pentru prezidențiale din cauza „injustiției, a nedreptății și a abuzului” din țară. În luarea sa de cuvânt, Stoianoglo a pledat pentru o Moldovă europeană, dar neutră, în care să existe loc de cooperare între țări și popoare. „Acum nu este loc pentru orgolii și ambiții, există doar responsabilitate”, preciza Stoianoglo. Detalii - AICI.

Într-un comentariu pentru „Teleradio-Moldova”, expertul și directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogîldea, susținea că Alexandr Stoianoglo ar putea fi principalul concurent al președintei Maia Sandu, într-un eventual tur al alegerilor prezidențiale. O accedere în turul doi i-ar asigura, însă, puțin probabil și victoria, declara expertul.

Pe de altă parte, directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS), Vladislav Kulminski consideră că decizia lui Igor Dodon de a nu candida la prezidențialele din toamnă și de a-l susține în acest scrutin pe fostul procuror general Alexandr Stoianoglo înseamnă „sfârșitul carierei politice” pentru liderul PSRM. Potrivit lui, această decizie va avea consecințe politice și pentru Stoianoglo. Detalii - AICI.


Reamintim că, pe 20 octombrie, vor avea loc alegeri prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE. Oamenii își vor alege viitorul președinte al țării, pentru un mandat de patru ani.

Până în prezent, și-au anunțat intenția de a candida:

Maia Sandu, președinta în exercițiu a Republicii Moldova;

Vlad Filat, fost premier, lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova;

Ion Chicu, fost prim-ministru, lider al Partidului Consolidării și Dezvoltării Moldovei;

Tudor Ulianovschi, fost ministru de Externe;

Andrei Năstase, ex-ministru de Interne, fondatorul Platformei DA;

Renato Usatîi, fost primar de Bălți, liderul Partidului Nostru.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult