Social

Departe de casă, aproape de vis: Wilfried Kochere și drumul său în jurnalism în R. Moldova

Wilfried Kochere este originar din Camerun. După ce a urmat timp de patru luni cursuri pregătitoare de limba română, a început studiile la Universitatea de Stat din Moldova, la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării. Recent, a încheiat primul an de studii. În Chișinău a venit la recomandarea surorii sale, care, după o vizită în Republica Moldova, a rămas impresionată de cultura țării noastre.

„Am făcut universitatea de cinematografie, specialitatea editor, după asta, am continuat să studiez la jurnalism, fiindcă jurnalismul și cinematografia sunt un pic similare”, spune Wilfried.

Adaptarea nu a fost simplă pentru Wilfried. Deși a întâmpinat dificultăți legate de limba română și de unele aspecte ale integrării sociale, el este hotărât să învețe mai mult despre istoria și tradițiile noastre.

„Eu am avut o barieră lingvistică, nu pot să spun că vorbesc bine, a fost greu, pentru că eu nu vorbesc bine limba și nu mă pot înțelege bine cu oamenii. Am sperat că va fi bine și vreau să rămân aici. Îmi place aici dansurile, sunt dinamice și frumoase și tot peisajul, orașul”.

Unele obiceiuri alimentare ale moldovenilor l-au impresionat în mod special pe Wilfried.

„Bucătăria din Moldova este diferită de a noastră. La noi mâncarea este foarte iute, aici nu este așa. Eu mănânc mămăligă și zeamă”.

Tânărul participă la un program de stagii în jurnalism multimedia, inițiat în urma colaborării dintre „Teleradio-Moldova” și BBC Media Action, dorind să-și îmbunătățească competențele în acest domeniu.

„Experiența mea la TRM este foarte bună. Am fost la Radio Tineret, am avut colegi foarte drăguți și amabili. La radio am fost editor și montator de sunet, am făcut și interviuri. Acum, la „Bună Dimineața” eu pot fi jurnalist, editor sau operator, nu contează pentru mine, dacă este ceva de făcut, eu fac”.

În ciuda programului încărcat între facultate, stagii și locul de muncă, Wilfried Kochere privește cu optimism viitorul său în Moldova.

„După stagiul la TV, în fiecare zi eu plec la un alt lucru, la livrare, lucrul este și greu, dar și binișor, dar va fi bine”.

După finalizarea studiilor, tânărul planifică să se angajeze în domeniul jurnalismului și să se stabilească definitiv în țara noastră.

Citește mai mult