Aderare UE

Comisarul european Oliver Varhelyi, despre referendumul privind aderarea R. Moldova la UE: „Nu trebuie văzut drept un risc”

Referendumul proeuropean ar putea crea un consens național privind aderarea la Uniunea Europeană, a declarat comisarul Oliver Varhelyi într-un interviu pentru Moldova 1. Dacă va trece, efectul referendumului va fi benefic pentru societatea moldoveană, iar acest exercițiu nu trebuie văzut drept un risc, consideră comisarul pentru extindere.

„Într-o democrație, a-i întreba pe oameni niciodată nu trebuie văzut drept un risc. Convocarea referendumului cred că poate e un pic neconvențională, pentru că nu e la sfârșitul procesului, dar în același timp înseamnă că ar putea crea un consens național privind această prioritate. Am urmărit atent Republica Moldova în ultimii cinci ani și am văzut că oamenii au încredere în Uniunea Europeană și le-ar plăcea ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană”, a declarat Oliver Varhelyi, comisarul european pentru extindere.

Interviul realizat de jurnalistul Moldova 1 Radu Osipov va fi difuzat în această seară, după „Mesagerul” orei 21.00. Aflați mai multe despre integrarea treptată în Uniunea Europeană și bugetul destinat Republicii Moldova, la postul public de televiziune.


Referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de președinta țării, Maia Sandu, și se va desfășura în ziua alegerilor prezidențiale. Scopul acestuia și al modificării Constituției este declararea aspirațiilor de integrare europeană, stabilirea direcției de orientare spre spațiul valoric european, precum și stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru țara noastră.

În cadrul referendumului, cetățenii vor răspunde la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Citește mai mult