Social

Ministrul de Interne denunță „vulnerabilități” în legislația privind azilul și propune modificări, după omorul unui cetățean turc la Chișinău

Autoritățile au inițiat procedura de modificare a legii privind azilul în Republica Moldova, după ce o analiză a dosarului cetățeanului turc, asasinat în plină zi în sectorul Râșcani al capitalei, a scos la iveală mai multe „vulnerabilități” legislative. Declarația a fost făcută de ministrul de Interne, Adrian Efros, în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8. Oficialul a precizat, fără să ofere detalii, că modificarea propusă vizează termenul de examinare a cererilor de azil în procedură rapidă. Proiectul se află deja pe masa instituțiilor statului pentru avizare, susține Adrian Efros

Ministerul de Interne declară că autoritățile de la Chișinău au respectat procedurile de solicitare de azil, în cazul cetățeanului turc asasinat. O analiză a acțiunilor autorităților a scos la iveală, totuși, mai multe „vulnerabilități” legislative, a precizat oficialul. Autoritățile au inițiat în acest sens modificarea legislației în vigoare, în speranța că aceasta va contribui la îmbunătățirea procedurii de acordare a azilului și va reduce din vulnerabilitățile identificate în prezent.

„Am înaintat deja niște propuneri de modificare a Legii 270 din 2008. Se referă la termenul de examinare a cererilor de azil în procedură rapidă, accelerată. Am venit acum cu niște modificări concrete. Deja proiectul de lege este în avizare externă, este expediat instituțiilor statului pentru avizare. Sperăm în cel mai scurt timp ca acest proiect să ajungă în Parlament și să avem reglementată după necesitățile pe care le avem astăzi legea privind migrația și azilul”, a declarat Adrian Efros.

Amintim că un cetățean turc în vârstă de 41 de ani a fost împușcat, în amiaza zilei de 10 iulie, în timp ce stătea la o terasă din sectorul Râșcani al capitalei. Suspectul a efectuat în direcția victimei șapte împușcături, patru în spate și trei în cap. Acesta a tras în timp ce se deplasa pe o trotinetă electrică. Bărbatul purta pe față o cagulă de culoare neagră și o cască de protecție. Poliția nu exclude că persoana care a împușcat este un killer cu pregătire specială și îndeamnă oamenii să manifeste prudență dacă îl întâlnesc, pentru că acesta este înarmat.

Pe 10 iulie, Procuratura Generală a anunțat că cetățeanul turc ucis a fost acuzat de contrabandă cu droguri și deținerea ilegală de arme și muniții. Pentru aceste fapte, el a fost condamnat în Marea Britanie la 21 de ani și cinci luni de închisoare. În perioada 2022-2023, autoritățile Republicii Moldova au primit de la cele din Marea Britanie patru cereri de extrădare în privința acestuia.

Juristul Asociației „Promo-LEX”, Vadim Vieru, a declarat pentru Radio Moldova că cetățeanul turc ucis nu a fost extrădat autorităților din Marea Britanie deoarece depusese cerere de azil în țara noastră. Potrivit lui, cererea de azil a fost inițial refuzată printr-un act administrativ, dar acest refuz a fost contestat în instanță. Ca rezultat, extrădarea nu a fost posibilă cât timp nu exista o soluție definitivă asupra acestui act administrativ emis de Biroul Migrație și Azil.

De menționat că Parlamentul va organiza luni, 15 iulie, audieri cu reprezentanți ai instituțiilor statului, inclusiv SIS și Procuratură, după acest caz.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult