Autoritățile avertizează asupra provocărilor din partea Rusiei și a grupării Șor la alegerile din toamnă
Autoritățile anticipează provocări și tentative de destabilizare a situației din țară, în contextul alegerilor din toamnă, din partea grupării Șor și a Federației Ruse. Ministrul de Interne Adrian Efros susține că miza acestora ar fi discreditarea parcursului european și al referendumului inițiat de președinta Maia Sandu. Oficialul a dat asigurări că forțele de ordine sunt pregătite să facă față tuturor provocărilor, fiind sprijinite și de partenerii de dezvoltare.
„Miza acestui grup criminal organizat este de a discredita parcursul nostru european și referendumul pe care îl vom petrece în toamna acestui an. Toate eforturile sunt îndreptate spre acest deziderat. Poliția nu va tolera nici un fel de încălcare a legislației, noi ne dorim alegeri democratice și liber exprimate, exprimate din gândirea, din inima cetățenilor, nu din buzunarul cetățenilor. Vom depune tot efortul pentru a întrerupe acest lanț de finanțare ilegală a acestui grup criminal, astfel încât să avem alegerile liber exprimare, democratic”, a declarat ministrul de Interne în cadrul unei emisiuni televizate.
Oficialul susține că cei mai mulți bani ilegali, destinați pentru tentative de destabilizare a situației din Republica Moldova, vin din Federația Rusă. Kremlinul „dirijează” cu persoane din țara noastră, mai spune Efros, pentru a-și realiza planurile: „Au instrucțiuni foarte clare cum să acționeze pe termen scurt, mediu și lung și care este rezultatul dorit. Nu mereu le reușește”.
Șeful de la Interne anticipează că tentativele de destabilizare se vor intensifica la toamnă, când în țară vor fi organizate alegeri prezidențiale și referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, inițiat de Maia Sandu. Adrian Efros susține că autoritățile au pregătit „diferite planuri” pentru a preveni, dar și a descuraja aceste acțiuni.
„Ne vom aștepta la diferite provocări. În continuare vor depune efort să testeze capacitățile instituțiilor statului prin diferite forme. Noi deja avem pregătite diferite planuri de contingență și de intervenție, avem schimb de informații interinstituțional, schimb de informații și suportul deplin al partenerilor de dezvoltare și vom asigura ordinea și securitatea publică în Republica Moldova așa cum este descris în legislația în vigoare”, a conchis ministrul Adrian Efros.
Alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE vor avea loc în aceeași zi, pe 20 octombrie. În cadrul referendumului, cetățenii vor răspunde la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.