Social

Ansamblul „Hecenii” și-a înnoit echipamentul după șapte ani, datorită donațiilor și eforturilor proprii

După cum vă puteți convinge, arde și pământul sub picioarele membrilor ansamblului „Hecenii”. Dansează de parcă ar zbura și creează impresia că o fac cu ușurință. Însă doar ei cunosc cât de dificil le este să se antreneze într-o sală cu găuri în podea, iar încălțămintea să le fie uzată. Iată că, după șapte ani de utilizare a vechiului echipament, cei 20 de dansatori au încălțăminte nouă.

„Am procurat încălțăminte în valoare de 27 de mii de lei. Aproximativ 15 mii de lei au fost oferiți de către finanțatori, respectiv cealaltă parte a sumei a fost adunată de către tineri în cadrul unor evenimente private”, a menționat Dionisie Cobîlaș, conducătorul ansamblului.

Potrivit lui, ansamblul nu dispune de surse financiare, din care ar putea să-și asigure activitatea artistică.

„În acest moment, premiul câștigat de la proiectul „Românii au Talent” este o investiție enormă în ansamblu. Din acest premiu planificăm să procurăm un transport propriu”.

Participarea hecenilor la tot mai multe evenimente din ultima perioadă a permis acestora să-și înnoiască echipamentul, manifestând o dorință și mai mare de a persevera.

Când ieși în fața unui public într-o încălțăminte deplorabilă nu este același farmec. Dar când te prezinți frumos, elegant, în stil popular și cu un zâmbet pe buze, este altă atracție”, a spus Denis Bantuș, membru al ansamblului „Hecenii”.

„Încălțămintea veche deja e ruptă și ne este mică. Astfel, nu putem dansa, ni se fac bătături la picioare. Pentru noi e foarte important că acum avem încălțăminte nouă”, a adăugat Olga Vieru, dansatoare.

Atât conducătorul ansamblului, cât și directoarea Casei de Cultură din satul Heciul Nou subliniază că primăria nu le alocă bani pentru activitatea ansamblului, iar toate participările la concursuri și festivaluri sunt finanțate de părinți.

„Condițiile unde activăm lasă de dorit, dar sperăm pe viitor ca hecenii să-și împlinească visul de a-și construi propriul cuibușor. Au fost momente când nu am avut cu ce ne deplasa la unele concursuri, dar s-au mobilizat părinții”, a menționat Ana Matiescu, directoarea căminului cultural.

Totodată, a fost lansată și campania „Ciubota de aur”, prin intermediul căreia pot dona și locuitorii satului.

„Am o sora mică și am vrut și eu să contribui. Eu mai mult timp sunt peste hotare, dar am fost tare bucuros să-i văd pe rețelele de socializare. Aveam o bucurie în suflet că băieții și fetele din sat au ajuns la așa nivel”.

Donațiile sunt binevenite și în continuare, astfel ca, în timp, cei 80 de membri ai ansamblului „Hecenii” să evolueze în echipamente adecvate.

Citește mai mult