57 de studenți de vârsta a treia și-au primit diplomele: Au studiat cursurile de abilități digitale la USM
57 de studenți cu vârsta de peste 60 de ani și-au primit astăzi diplomele după ce au studiat cursurile de dezvoltare a abilităților digitale și starea de bine și comunicarea între generații la Universitatea de Stat din Moldova. Absolvenții au spus că au avut o perioadă frumoasă, iar cele învățate le vor fi de folos în viață.
Printre absolvenții Universității Vârstei a 3-a se numără și Vera Banari, fostă profesoară de istorie la Liceul „Gheorghe Asachi” din capitală. Vera Banari spune că, pe lângă faptul că a învățat lucruri noi, și-a făcut și mulți prieteni.
„M-am pornit de acasă pentru a alunga singurătatea, dar am găsit niște oameni aici foarte, foarte deschiși. Am învățat și să mânuim aceasta ce ține de inteligența artificială, ne-am învățat să fim mai empatici, să evităm stresul, să înțelegem conlocutorul, să comunicăm constructiv. Noi după finalizarea lecțiilor continuăm să ținem legătura și participăm la diferite activități”, afirmă Vera Banari.
Absolvenții susțin că acum își pot plăti online facturile, face poze și chiar comunica cu colegii de universitate.
„Sunt foarte fericită că unul din beneficiari am fost și eu. Am învățat să accesăm diferite site-uri, să facem plăți online care ne ușurează viața, am avut comunicări, schimb de experiențe în pauze”;
„Am hotărât să mai fac niște studii, să ne mai dezvoltăm”;
„Am avut o satisfacție enormă de la lecțiile de psihologie și vreau să vă spun că mie personal mi-au ajutat foarte mult. Cei de acasă mi-au observat schimbările. Feciorul chiar și-a făcut cruce la icoană și a zis: mamă, dacă mai sunt undeva așa cursuri eu ți le plătesc, numai du-te, că e și în folosul tău, și în folosul nostru”, au spus absolvenții.
Emoționați au fost și cei care au venit să susțină absolvenții.
„O susținem pe mămica care este absolventă a universității. Pentru părinți e ceva superb, pentru că au prins la aripi. Sunt foarte fericită și mândră că am o asemenea bunică”.
„Ne gândim ca noi să fim viitorii studenți ai Universității Vârstei a 3-a, avem deja 18 solicitări”, au menționat apropiații absolvenților.
Sergiu Morcov a venit să o susțină pe mama sa. Bărbatul este medic în Germania.
„Eu mereu am găsit în ea o persoană puternică și care caută mereu să învețe ceva. Fără sens italiana a învățat, engleza. Acum universitatea, sincer să fiu, m-a șocat, dar îmi pare foarte bine”, a precizat Sergiu Morcov.
Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, programul este important pentru dezvoltarea viitorului țării.
„În următorii cinci-șase ani avem de implementat un proiect foarte și foarte important - integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Este un lucru absolut nou și noi toți o să trebuiască să ne reinventăm și să reinventăm această țară și dumneavoastră sunteți vârful de lance, dumneavoastră sunteți exemplu pentru noi toți”, a declarat Alexei Buzu.
„Pentru nimeni nu este un secret că omul învață pe parcursul întregii vieți, că la orice vârstă are nevoie de școală, că la orice vârstă are nevoie de anumite cunoștințe”, afirmă Otilia Dandara, prim-prorector la Universitatea de Stat din Moldova.
Începând cu septembrie 2024, programul Universitatea Vârstei a 3-a va fi extins și în universitățile din Bălți și Cahul, unde sunt așteptate persoanele în etate pentru a-și dezvolta abilitățile digitale și de comunicare.