Social

Preotul Iraclie Flocea va fi canonizat alături de alți 15 sfinți români

În timpul Războiului de Reîntregire, a fost rănit grav și aproape să-și piardă mâna stângă, dar o minune dumnezeiască l-a vindecat. Atunci, în tranșee, i-a făcut o promisiune lui Dumnezeu, și, în 1917, s-a stabilit în Basarabia, la Mănăstirea Hârbovăț din Călărași. Peste ani, pentru că era român ortodox, a fost trimis în Siberia, unde a rămas devotat credinței și bisericii. Este vorba despre preotul Iraclie Flocea, recunoscut de contemporani ca duhovnic iscusit și vorbitor de limbi străine. Este unul din cei trei cuvioși din Basarabia care a fost aprobat pentru canonizare de Patriarhia Română. O întâmplare minunată de acum câțiva ani a confirmat faptul că Părintele Iraclie a avut o viață sfântă.

Iraclie Flocea s-a născut în 11 martie 1893 la Pojorâta, în județul Câmpulung, Suceava de astăzi. Majoritatea l-au cunoscut drept duhovnic iscusit, devotat misiunii sale. Acesta vorbea multe limbi străine, fapt pentru care a fost acuzat de sovietici că ajuta armata germană. Mai mult, în 1945 a fost arestat și trimis pentru opt ani la muncă silnică în Siberia, doar pentru că era român ortodox.

A fost învinuit de sursele secrete ale regimului KGB că ducea tratative de traducere cu armata germană, cunoscând multe limbi. Sursele istorice spun că știa părintele Iraclie”, a spus protopopul mănăstirii Hîrbovăț, ieromonahul Orest Moșneguțu.

Iraclie Flocea a supraviețuit gulagului stalinist. Revenit în Basarabia în 1953, a slujit la mai multe mănăstiri. Ultimii ani din viață și i-a petrecut la Chițcani, unde a decedat în 1964. Tot aici a fost înmormântat. În 2019, familia acestuia a luat câteva oseminte pentru a le păstra la Pojorâta. În 2022, în casa membrilor familiei sale s-ar fi întâmplat o minune.

Din aceste oseminte a început să izvorască mir, fapt care i-a mișcat pe membrii bisericii să se ocupe de cercetarea vieții propriu-zise a părintelui Iraclie și au ajuns la această decizie de a înainta candidatura lui la canonizare”, susține ieromonahul Orest Moșneguțu.

Propunerea de canonizare a venit din partea Episcopiei Basarabiei de Sud. În ședința din 11-12 iulie curent a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a fost aprobată canonizarea acestuia și a altor 15 sfinți români. Icoana care-l va reprezenta pe Sfântul Cuvios Iraclie din Basarabia deja a fost pregătită. Până la încheierea întregului proces, urmează și alte etape tehnice.

Urmează ca toți membrii Sfântului Sinod să cerceteze, să compună slujba de imnografie, să picteze icoanele, apoi să fie proclamarea propriu-zisă a sfântului. După proclamarea unui viețuitor al mănăstirii ca sfânt, evident, va trece în lista sfinților noștri basarabeni care s-au ostenit aici în Republica Moldova și deja va fi scos din Condica mănăstirii și cinstit ca sfânt”, a relatat protopopul mănăstirii Hîrbovăț.

Astăzi, la Hârbovăț, poate fi găsită una dintre cărțuliile de rugăciuni scrisă de Iraclie Flocea, iar oamenii vin să se închine la Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, pe care a purtat-o prin diferite localități ale Basarabiei. Proclamarea canonizării noilor sfinți va avea loc anul următor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie.

Citește mai mult