Politic

R. Moldova va putea importa gaze naturale din Ucraina, anunță ambasadorul Marko Șevcenko

Republica Moldova va putea importa gaze naturale din Ucraina, în condițiile în care la sfârșitul anului expiră actualul acord privind tranzitul gazelor de la concernul rus Gazprom prin țara vecină. Declarația a fost făcută de ambasadorul ucrainean în țara noastră, Marko Șevcenko, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova. Potrivit diplomatului, „întrebarea este la ce preț și ce cantități”.

„Da, se poate ca în Republica Moldova să ajungă gazul și prin Ucraina. Republica Moldova poate importa gazul direct din Europa, dar există și o cale prin Ucraina. Întrebarea este la ce preț și ce cantități sunt accesibile. Este o întrebare de business, nu de politică”.

Șevcenko a reiterat că Ucraina nu intenționează să prelungească acordul cu Gazprom, conform căruia gazul rusesc care ajungea inclusiv în regiunea transnistreană tranzita teritoriul ucrainean. Totuși, el a precizat că țara sa este deschisă pentru companiile europene și internaționale care doresc să încheie acord de tranzit cu Ucraina. Singura condiție, spune Șevcenko, este ca acestea să nu aibă nicio legătură cu Federația Rusă.

„Ucraina nu are și nu va avea niciun business cu companii din Federația Rusă, inclusiv în domeniul energetic”.

Precizăm că, în pofida războiului, gazul rusesc continuă să tranziteze prin Ucraina către Europa în cadrul actualului contract pe cinci ani, semnat la sfârșitul anului 2019. Ucraina a anunțat deja că nu va demara discuții cu Rusia pentru prelungirea acestui acord, care expiră la sfârșitul anului 2024. La rândul său, Uniunea Europeană a declarat că nu vede de ce ar fi nevoie de prelungirea acordului.

De menționat că gazul rusesc care tranzitează Ucraina ajunge și în Republica Moldova, mai exact, în regiunea transnistreană. Chiar dacă țara noastră nu mai depinde de gazele rusești, malul drept depinde practic în totalitate de energia electrică produsă în stânga Nistrului. În prezent, Chișinăul își asigură aproape 90 la sută din necesarul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan. Contractul de achiziție, prelungit în toamna anului 2023, va expira la sfârșitul anului 2024. Costul energiei procurate din regiunea transnistreană este de 66 de dolari pentru un MWh.

Recent, secretarul de stat de la Ministerul Energiei, Constantin Borosan, a declarat pentru Radio Moldova că Chișinăul și Kievul poartă discuții pentru ca concernul rus Gazprom să poată livra gaze naturale în Turcia, iar de acolo, în Bulgaria, România și, prin gazoductul ucrainean – în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Borosan admite că tranzitarea gazelor naturale prin mai multe țări va aduce cu sine costuri mai mari.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult