Social

Directoarea Ansamblului „Joc”, concediată după scandalul de la Sankt Petersburg. Explicațiile Ministerului Culturii

Directoarea interimară a Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „JOC”, Aliona Strîmbeanu, a fost concediată, după ce mai mulți dansatori ai baletului național au fost surprinși dansând hora alături de oligarhul fugar Ilan Șor și reprezentanți ai partidelor afiliate acestuia, la Sankt Petersburg. Un ordin în acest sens a fost semnat de Ministerul Culturii al R. Moldova.

Potrivit Ministerului Culturii, directoarea Ansamblului „JOC” care a fost vizată într-o anchetă de serviciu a admis mai multe nereguli în perioada aflării în funcție printre care utilizarea costumelor instituției în scopuri personale și absența unui regulament pentru eliberarea acestora.

La capitolul eliberarea costumelor, s-a constatat că în cadrul instituției nu există un regulament/instrucțiune aprobată de directorul instituției care să reglementeze procedura legală și uniformă de eliberare a bunurilor (costumelor). Costumierele care sunt responsabile de eliberarea costumelor nu dețin un registru oficial pentru aceste acțiuni. Or, primirea și eliberarea bunurilor, precum și a mijloacelor bănești fără perfectarea documentelor corespunzătoare constituie, în condițiile art. 2111 lit. a) din Codul muncii, încălcare gravă a obligațiilor de muncă”, se menționează în comunicat.

De asemenea, au fost constatate încălcări ale procedurilor de deplasare și cumularea necorespunzătoare a funcțiilor. O altă abatere gravă admisă de Aliona Strîmbeanu este faptul că în contabilitatea instituției s-a constatat, că încasarea numerarului s-a efectuat în lipsa aparatului de casă cu memorie fiscală, doar prin ordin de încasare.

Prin Registrul de evidență a ordinelor, s-a constatat că un număr semnificativ de ordine nu au o consecutivitate numerică, dar sunt înregistrate cu litere suplimentare prin bară, ceea ce denotă că actele sunt întocmite post-factum”, precizează reprezentanții Ministerului Culturii.

Astfel, în urma acestor constatări, Ministerul Culturii a decis concedierea Alionei Strîmbeanu, începând cu data de 22 iulie 2024, în conformitate cu prevederile Codului Muncii.

Contactată de Compania Teleradio Moldova, Aliona Strâmbeanu a declarat că această decizie este inacceptabilă și că în acest mod au fost descurajați artiștii care muncesc în colectiv.

„*Este cea mai vizibilă instituție și într-adevăr realizează proiecte de rezonanță pentru cultura națională. Admit că în activitatea oricărei instituții sunt anumite lacune, sunt anumite neajunsuri. Dacă ne uităm peste raportul cursului de conturi vis-a-vis de activitatea Ministerului, o să le vedeți de 100 de ori mai multe. Și cu toate acestea, decizia Ministerului este una inacceptabilă, care vine să demonstreze că nu se bucură succesele ansamblului, iar prin deciziile care le ia descurajează artiștii care sunt în acest colectiv și sunt absolut minunați. Și într-adevăr este o trupă de balet minunată și o orchestră extraordinară care realizează niște spectacole de mare rezonanță pentru publicul nostru”, a spus Aliona Strîmbeanu.

Amintim că, inițial, Ministerul Culturii a suspendat-o pe Aliona Strâmbeanu din funcție. În urma acestei decizii, colectivul a scris o petiție de susținere, cerând anularea ordinului. Ministerul Culturii a inițiat o anchetă internă, în cadrul căreia promiteau să stabilească „cum membrii ansamblului de stat au ajuns să facă jocul politicienilor proruși”. Ulterior, conducerea ansamblului „JOC" a publicat un comunicat, potrivit căruia, în adresa instituției nu ar fi parvenit nicio solicitare privind delegarea membrilor colectivului său sau a ansamblului în întregime pentru participarea la vreo prestație artistică în Federația Rusă. Astfel, conducerea colectivului susținea că ansamblul „nu a participat” la evenimentul din Rusia.

CITEȘTE și: Directoarea Ansamblului „Joc”, suspendată din funcție, după ce mai mulți dansatori au fost surprinși în horă cu Ilan Șor la Sankt Petersburg

Citește mai mult