Politic

Igor Grosu, pentru presa de peste Prut: „Nu vedem un pericol iminent de escaladare a conflictului la hotarele Republicii Moldova”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat pentru presa din România că, la moment, nu există un pericol iminent de escaladare a conflictului la hotarele Republicii Moldova. Totuși, pericolele de ordin hibrid rămân, potrivit speakerului, în continuare, o amenințare la adresa securității țării noastre. Șeful Legislativului dă asigurări, în acest context, că autoritățile de la Chișinău vor continua să consolideze capacitățile de securitate și apărare ale Republicii Moldova, inclusiv pe cele cibernetice.

„Acum aproape un an, în condițiile în care acțiunile militare erau aproape de Odessa și Nikolaev, pericolul era mult mai mare, pentru că și aparițiile televizate a unor generali din armata rusă și escapadele președintelui Bielorusiei într-un interviu, da, cu hărți și așa mai departe, arătau, trădau intenția de a face joncțiunea cu Transnistria. (…) Ultimele evenimente, victoriile pe care le-a înregistrat armata ucraineană în Herson au îndepărtat acest pericol. Noi, la acest moment, nu vedem un pericol iminent de escaladare a conflictului la hotarele Republicii Moldova”, a declarat Igor Grosu într-un interviu pentru Digi24.

Șeful Legislativului spune că, deși rămâne departe, deocamdată, de războiul tradițional, Republica Moldova continuă să se confrunte cu războiul hibrid – pericol care nu poate fi neglijat. În acest context, Igor Grosu dă asigurări că autoritățile de la Chișinău vor continua să apere și să consolideze securitatea cibernetică a țării.

„Rămân prezente, cum am spus, pericole de ordin hibrid. Ele își au efectul lor, nu sunt de neglijat, chiar pot influența lucrurile, viabilitatea instituțiilor statului. (…) Noi suntem supuși în prezent atacurilor cibernetice, ele la fel, vin de la aceeași adresă și de obicei este vizată infrastructura critică, instituțiile, aceleași: Parlament, alarme false cu bombă, aeroport, judecătorii, școli și așa mai departe. Practic am dublat bugetul pentru apărare. Vom continua să investim în sistemul nostru de apărare”, a mai menționat Igor Grosu.

Mai mult, potrivit președintelui Parlamentului, Republica Moldova va continua să investească, inclusiv, în apărare. Neutralitatea nu este „o decorație pe care ai pus-o pe perete și te uiți cât de frumoasă e”, spune Igor Grosu. Potrivit lui, neutralitatea trebuie consolidată și apărată, în special în cazul țărilor care nu fac parte sau nu beneficiază de un o umbrelă cum este NATO sau de un angajament colectiv al mai multor țări, care se ajută reciproc.

„În cazul nostru, lucru consfințit în Constituție, noi cu atât mai mult trebuie să ne consolidăm sistemul de apărare. Noi avem deja trei precedente, trei incidente, când fragmente de rachete lansate de Federația Rusă din Marea Neagră împotriva infrastructurii critice ucrainene au căzut, s-au detonat în proximitatea Republicii Moldova. Asta încă o dată dovedește că noi trebuie să investim și o să investim. Sunt elemente de apărare defensivă, deci de apărare”, a mai spus președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Amintim că președinta Maia Sandu a declarat, recent, pentru publicația Politico, că în contextul războiului din Ucraina, la Chișinău are loc o „discuție serioasă” despre oportunitatea de a renunța la neutralitatea înscrisă în Constituție și de a adera la „o alianță militară mai largă”, fără a da, însă, numele unei alianțe concrete. Totodată, de curând, la Chișinău, au ajuns primele blindate Piranha, oferite de Guvernul Germaniei, urmând ca altele 16 să ajungă până în luna iunie. Cele două cazuri au stârnit un val de discuții și critici, inclusiv, atât la Chișinău, cât și la Moscova.

Precizăm că Guvernul de la Chișinău a stabilit un buget record pentru apărare în 2023, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina vecină. Potrivit Ministerului Apărării, banii alocați suplimentar vor fi investiți în apărarea spațiului aerian al țării.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult