Social

Comunitățile etnice din Republica Moldova susțin integrarea europeană și cer implicarea politică în procesul de aderare

Comunitățile etnice din Republica Moldova își consolidează relațiile în contextul procesului de integrare europeană. În acest sens, mai multe organizații ce reprezintă minoritățile naționale de la noi din țară au lansat un apel, prin care și-au exprimat sprijinul pentru avansarea pe calea aderării la Uniunea Europeană și au cerut forțelor politice să conlucreze pe această direcție.

„Noi, conducătorii organizațiilor etnoculturale, suntem convinși că datorită alăturării Republicii Moldova la familia europeană, va fi consolidată, în totalitate, democrația, egalitatea în drepturi, prosperitatea și toate comunitățile etnice vor avea posibilitatea să se dezvolte și să contribuie activ la bunăstarea generală”, se menționează în apel.

„Slavă lui Dumnezeu că majoritatea oamenilor înțeleg tensiunea care există în lume și faptul că Uniunea Europeană oferă, în acest sens, o umbrelă de securitate”, a spus Alexandru Caculia, membru al diasporei georgienilor din Republica Moldova.

„Susțin drumul președintelui țării, suntem de acord, vrem să devenim membri ai Uniunii Europene”, a specificat Venera Gasparean, diaspora armenească din Republica Moldova.

„Vrem să trăim împreună în pace într-o Moldovă prosperă. Iar astăzi avem posibilitatea să ne susținem țara pe această cale”, a declarat Dmitri Lecarțev, Congresul Național al Ucrainenilor.

Reprezentanții comunităților etnice au cerut forțelor politice să îi implice mai mult în activitățile procesului de integrare în Uniunea Europeană și chiar în implementarea reformelor ce țin de respectarea drepturilor minorităților naționale, condiții ce se regăsesc și în capitolele de negocieri.

„Uniunea Europeană și legislația europeană apără foarte bine minoritățile naționale și drepturile omului, am discutat asta și cu deputații. Fără a îndeplini toate punctele ce țin de aderare, nu vom avea nicio cale către Uniune”, a menționat Vitalie Mrug, Consiliul coordonator al Organizațiilor etnocultura.

„Eu sunt sigură că fiecare cetățean din țara noastră, oricare ar fi limba de vorbire și etnie, își dorește să trăiască în pace, să se dezvolte, să aibă condiții de dezvoltare pentru copii, pentru sate, pentru orașe, și în acest context este bine să lansăm acest dialog, această platformă în care toate etniile din Republica Moldova să fie alături, într-un îndemn comun, pentru o Moldovă europeană”, a precizat Marcela Adam, deputata PAS.

În jur de 40 de entități etnoculturale au semnat apelul, care este deschis și pentru alte organizații. Acțiunea este parte a programului privind consolidarea relațiilor interetnice în Republica Moldova în contextul integrării europene.

Citește mai mult