Social

ADVERTORIAL // EU4Moldova: Comunități Locale – Înmânarea echipamentelor pentru managementul integrat al deșeurilor la Iargara, raionul Leova

În calea spre aderarea la Uniunea Europeană, Republica Moldova prioritizează modernizarea sistemului de gestionare a deșeurilor. Alinierea la standardele de mediu ale UE va aduce îmbunătățiri semnificative în domeniu, contribuind la un viitor mai durabil. Pentru a susține acest obiectiv important, un set de echipamente - a fost donat Primăriei Iargara prin intermediul programului „EU4Moldova: Comunități Locale”, cu sprijinul Agenției Uniunii Europene (UE) și Austriece pentru Dezvoltare (ADA).

„Ne propunem ca prin acest proiect să dezvoltăm sistemul, (0:54) să avem un punct de sortare a deșeurilor de reciclare, reciclabile, (1:00) să avem un operator cu capacități mai bune, servicii mai calitative pentru cetățenii noștri și în ansamblu asta va aduce un efect pozitiv și asupra mediului, vom avea un mediu mai curat, mai sănătos. Avem capacitățile necesare ca să lucrăm cu partenerii noștri. Nu este ușor, vă asigur, este o muncă enormă, dar împreună reușim să facem lucrurile bune pentru localitățile noastre”, a menționat Eugeniu Mutaf, primarul orașului Iargara.

În cadrul ceremoniei de deschidere, Ministrul Mediului al Republicii Moldova, Sergiu Lazarencu, a subliniat importanța unui mediu curat și a unui sistem funcțional de gestionare a deșeurilor pentru sănătatea publică și dezvoltarea economică a țării.

„Vreau să felicit toți locuitorii, primarul localității Iargara, primarii localităților învecinate pentru acest proiect important pentru ei toți, pentru a avea un mediu mai curat, pentru a avea o viață mai confortabilă și sunt sigur că de astfel de proiecte are nevoie toată Republica Moldova. Ori noi avem o problemă cu deșeurile și de asta una dintre prioritățile cele mai importante ale Ministerului este gestionarea deșeurilor solide. Și chiar felicit încă o dată toți locuitorii care vor beneficia de acest proiect”, a subliniat Sergiu Lazarencu.

Cu sprijinul UE și al cooperării internaționale dintre Austria și Germania, autoritățile locale din Iargara și comunele Cazangic, Sărățica Nouă, Sărata Nouă, Tigheci și Băiuș, implementează planuri pentru îmbunătățirea serviciilor de gestionare a deșeurilor solide, precum și a aprovizionării cu apă și canalizare. Ca rezultat, peste 13.000 de locuitori din aceste zone vor beneficia de un mediu mai curat și de acces la apă potabilă.

„Ei bine, este o parte a strategiei noastre regionale. Pentru R. Moldova avem două priorități principale. Una este dezvoltarea regională, inclusiv protecția mediului, gestionarea apei, combaterea schimbărilor climatice, pentru că noi credem că Moldova este una dintre țările din Europa care suferă cel mai mult de pe urma schimbărilor climatice. Și, desigur, și resursele de apă sunt o problemă importantă pentru Moldova. Prin urmare, am desfășurat proiecte și la zona Nistrului de Jos, precum și la cea a Prutului de Jos, pentru a ajuta Moldova să-și dezvolte mediul în direcția corectă”, a declarat Stella Avallone, ambasadoarea Austriei în Republica Moldova

Ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks a subliniat, de asemenea, angajamentul Uniunii Europene față de viitorul verde al Moldovei.

„Integrarea europeană nu este despre un lucru. Face parte literalmente din toate părțile vieții voastre, fie că este vorba de agricultură sau mediu, comerț sau standardele voastre de sănătate. Și de aceea este important să avansăm pas cu pas pentru a construi standarde mai înalte în beneficiul cetățenilor moldoveni. Sper că astfel de proiecte vor deveni mai ample. De fapt, sunt sigur că ele vor deveni mai largi, pentru că nu doar oamenii din Iargara au nevoie de un sistem bun de prelucrare a deșeurilor, ci toți cetățenii Republicii Moldova”, a spus Janis Mazeiks.

Primăria Iargara a primit o donație substanțială de echipamente, inclusiv o furgonetă pentru operațiuni logistice, o autospecială pentru colectare a deșeurilor și un buldoexcavator pentru gestionarea depozitului de deșeuri. De asemenea, au fost distribuite aproape 5000 de coșuri de gunoi de diferite dimensiuni și culori pentru a încuraja sortarea resturilor menajere la domiciliu.

Programul EU4Moldova: Comunități Locale este o inițiativă „Echipa Europa”, finanțată de Uniunea Europeană, guvernele Germaniei, Austriei și Poloniei, care prioritizează îmbunătățirea nivelului de trai în raioanele Edineț, Strășeni și Leova.

Acesta este un articol plătit

Citește mai mult