Psihologii vor putea activa doar în baza unei licențe
Psihologii din Republica Moldova vor putea activa doar în baza unei licențe și vor fi obligați să dețină aparat de casă. Un proiect de lege înregistrat în Parlament prevede că, pentru a profesa, ei vor trebui să aibă studii universitare în domeniu, să respecte un cod deontologic și vor fi incluși într-un registru unic al psihologilor. Iar cei care nu vor întruni aceste condiții riscă să fie amendați, sau chiar trași la răspundere penală.
Acum, în baza unei patente, oricine își poate deschide un cabinet personal. Potrivit legii în vigoare, acesta nu necesită documente necesare care să-i confirme studiile în psihologie. Nu se știe câți așa-numiți psihologi există acum în țară. Profesioniștii certificați, cu experiență, salută modificările aduse legii, care în opinia lor, vor descuraja personalul necalificat să profeseze, iar drepturile psihologilor profesioniști vor fi mai bine protejate.
„Aș vrea să încep cu faptul că psihologia este o știință, pe care trebuie să o însușești. În psihologie nu putem vorbi despre o baghetă magică, sau despre legătura cu cosmosul, ca să rezolvi problemele pacienților. Psihologia este o știință și ea trebuie studiată. În lege este clar stipulat că vor putea activa în calitate de psihologi doar cei care vor avea o diplomă de licență în domeniu, adică studii superioare, sau o diplomă de master sau o treaptă științifică. Vor putea activa doar cei care au studii în domeniu”, a declarat Carolina Perjan, psihologă.
Specialiștii subliniază că fără studii în domeniu este imposibilă stabilirea unui diagnostic și a unui tratament calificat, iar din cauza escrocilor care se dau drept psihologi, se poate ajunge la consecințe grave pentru starea de bine a pacienților.
„Pot să dau multe exemple, din practica mea și din practica colegilor mei, despre cazuri când pacienți care au apelat la pseudo-psihologi, au avut nevoie ulterior inclusiv de asistență psihiatrică. Acele persoane au nevoie deja de tratament medicamentos, pentru că au ajuns în situația în care doar ajutorul psihologic nu este suficient”, a menționat Carolina Perjan.
Statul intenționează să creeze Colegiul Național al Psihologilor, care va fi o instituție autonomă, iar Guvernul va oferi asistență în activitatea acesteia. Va fi creată și o structură dominantă - Congresul Colegiului Național, care ar trebui să includă profesori din facultăți de specialitate, psihologi cu liberă practică și membri ai asociațiilor de psihologi. Această structură va elibera licențele necesare care vor permite psihologilor să activeze.
„Dacă vă uitați la proiectul de lege, care a fost deja publicat pe site-ul Parlamentului, nu veți găsi nicio dispoziție referitoare la stabilirea unui plafon de prețuri pentru serviciile de asistență psihologică. Este adevărat că a avut loc o discuție și, în diferite etape, au fost propuneri specifice, având în vedere problema existentă în prezent. Anumiți psihologi, a căror pregătire nu o cunoaștem, oferă astfel de servicii, dar prețurile lor sunt foarte ridicate pentru Republica Moldova. Datorită existenței acestei probleme, ca soluție, unii au propus să se limiteze prețurile. Totuși, în cele din urmă, am exclus această propunere, care nu se regăsește în proiectul de lege”, a precizat Liliana Grosu, vicepreședinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie.
De asemenea, specialiștii vor trebui să își aleagă specializarea și forma juridică de activitate. Colegiul va monitoriza doar pregătirea profesională a psihologilor și calitatea serviciilor pe care le oferă. În ultimii ani, psihoterapia a devenit din ce în ce mai populară în Republica Moldova. Oamenii au început să apeleze mai des la specialiști pentru ajutor.