BNM: Plățile cu cardul în R. Moldova au crescut cu 12,5%, în 2023
Digitalizarea a dus la o creștere a comerțului online. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM), în 2023 numărul plăților online în Republica Moldova a crescut cu 12,5 la sută. Cele mai des întâlnite cumpărături sunt calculatoarele și telefoanele, cărțile electronice sau jocurile.
La sfârșitul anului 2023, în Republica Moldova se aflau în circulație peste 3,3 milioane de carduri. Potrivit Băncii Naționale, 68 la sută din populația de peste 18 ani din țara noastră deține cel puțin un card bancar. Din acest număr, 88 la sută retrag bani la bancomate. Două treimi achită cu cardul sau păstrează banii pe card. În același timp, jumătate din deținătorii de carduri bancare achită cumpărăturile sau serviciile online.
Pe de altă parte, BNM anunță că o treime din cetățeni nu dețin card bancar. Unul din motivele principale est că primesc salariul în numerar. Datele mai arată că unii nu cunosc procedura de deschidere a unui card bancar, nu au încredere în bănci sau nu au unde achita cu cardul. Conform sursei citate, anul trecut au fost efectuate aproape 214 milioane de operațiuni cu cardurile bancare în valoare totală de peste 150 de miliarde de lei.
Deținătorii de carduri bancare spun că au găsit o comoditate în plățile fără numerar. Ba mai mult, aceștia menționează că nu trebuie să-și umple buzunarele cu bancnote și monede.
„Toate salariile și toate plățile se fac prin intermediul internet banking-ului, mai și achit cu cardul. Cel puțin băncile ne asigură că e sigur. Pe undeva este și o siguranță din alt punct de vedere că nu ești cheltuitor”.
„Toată lumea mi se pare că utilizează carduri bancare, este comod. Cred că pe viitor va fi nu că o necesitate, dar o impunere. Foarte multe servicii deja nu vor mai fi disponibile ca să fie plătite cu bani cash”.
„Efectuez anumite tranzacții naționale și internaționale cu ajutorul cardului, este mai rapid. Acum la câte escrocherii se fac este foarte ușor de aflat datele bancare sau codul din spatele cardului, mai ales atunci când este cazul să facem și cumpărături online. Aici am dubii, dar ne asigurăm înainte de a efectua anumite tranzacții”, spun oamenii.
De cealaltă parte, cei care sunt mai sceptici, spun că preferă să simtă banul la propriu.
„Îmi este mai comod să achit cash. Duc eu o evidență, nu cineva, că cineva verifică asta e precis. Îmi place mai mult să fie confidențial, adică știu eu ce am cheltuit și nu am treabă să mă verifice alții”.
„Nu utilizez pentru că nu am nevoie. Sunt mulți infractori care poate să îți facă ceva la card. Datele personale nu sunt în siguranță”.
Potrivit specialiștilor, lunar, în Republica Moldova sunt efectuate aproximativ 15 milioane de operațiuni cu cardul. Valoarea fraudelor înregistrate este de 0.01 procente din valoarea totală a operațiunilor.