Peste 40 de tineri și-au aprofundat cunoștințele în domeniul energetic
Peste 40 de tineri și-au aprofundat cunoștințele în tot ceea ce ține de domeniul energetic. Aceștia au participat la Școala de Vară a Comunității Energetice, găzduită în acest an, în premieră, de Republica Moldova. Astfel, timp de o săptămână, participanții și-au dezvoltat competențele în sectorul energetic și au învățat bune practici în domeniu pentru un viitor sustenabil. Ei au fost instruiți de cei mai buni specialiști în domeniu, care au venit inclusiv din străinătate.
Iulian Rotaru activează în calitate de asistent universitar la Facultatea de Energetică și Inginerie din cadrul Universității Tehnice din Moldova. Tânărul povestește că a decis să aplice la Școala de Vară a Comunității Energetice pentru a-și aprofunda cunoștințele în domeniu, iar ulterior pentru a le împărtăși și studenților săi.
„Am fost instruiți de mentori, inclusiv din țări europene, fiecare având experiența sa în domeniile pe care le-au predat. Am studiat aspecte tehnice, aspecte legale și economice, dar și aspecte care țin de tranziția energetică, de economia circulară, care sunt importante pentru a avea o dezvoltare sustenabilă”, a spus Iulian Rotaru, participant.
Iar Irina Apostol activează deja într-o companie de la noi în domeniul energetic și se ocupă de implementarea proiectelor care vizează dezvoltarea durabilă. Tânăra povestește că toate cunoștințele pe care le-a acumulat, le va aplica în practică.
„Școala ne-a oferit cunoștințele experților care activează de mulți ani în domeniu și mi-am îmbogățit bagajul de cunoștințe. Am învățat despre politicile în domeniul energetic, despre piața energiei și detalii tehnice pe domeniul energetic”, a menționat Irina Apostol, participantă.
La cursuri au participat 46 de candidați din 19 țări precum Franța, Germania sau Canada. Nato Beridze este din Georgia, dar a venit din Marea Britanie unde își face studiile de master. Ea spune că își dorește o carieră în domeniul energetic.
„Cea mai interesantă parte pentru mine au fost exercițiile în grup și asta pentru că am avut oportunitatea să punem în dezbatere problemele cu care ne confruntăm și să propunem soluții care pot fi aplicate în practică. Prin asta acumulăm experiență și mă va ajuta în viitoarea mea carieră”, susține Nato Beridze, participantă din Georgia.
Iar Alexandra a venit Ucraina. Tânăra este avocată în domeniul energetic. În perioada de război, Alexandra spune că este limitată în a învăța ceva nou în domeniu, iar tot ce a studiat în țara noastră a fost o oportunitate pentru ea.
„Eu muncesc în cadrul unui proiect ce are scopul de a integra Ucraina în piața liberă energetică a Uniunii Europene. Și e aceeași situație și aici în Republica Moldova. Voi folosi experiența acumulată aici în munca mea. Voi utiliza cunoștințele pentru a propune retușarea corectă a legilor”, spune Alexandra.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că Republica Moldova a fost selectată în acest an pentru a găzdui evenimentul, datorită faptului că a reușit să treacă cu brio peste criza energetică. Astfel, a fost împărtășită experiența țării noastre cu alte state.
„Aici au fost și juriști, și economiști, și energeticieni, oameni care pe viitor, din ei 40, eu sunt sigur că cel puțin jumătate, sub o formă sau alta, îi vom regăsi în domenii legate de energie. În țările lor gazdă, în Uniunea Europeană, inclusiv pe cei care au participat din Republica Moldova la noi în țară”, a declarat Victor Parlicov.
Școala de Vară a Comunității Energetice a avut loc în perioada 20-27 iulie și a fost pentru prima dată organizată în Republica Moldova. În acest an a avut loc cea de-a opta ediție.