Social

Comisia pentru Situații Excepționale a declarat stare de alertă timpurie în sectorul gazelor naturale

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a instituit stare de alertă timpurie în sectorul gazelor naturale din Republica Moldova. Decizia a fost luată în seara zilei de 8 august, la propunerea Ministerului Energiei, în contextul acțiunilor militare în zona punctului transfrontalier de interconectare dintre Federația Rusă și Ucraina. Potrivit CSE, în prezent, nu există întreruperi sau riscuri pentru întreruperi imediate.

„Instituirea alertei va oferi instituțiilor responsabile pârghiile necesare pentru o monitorizare atentă și o intervenție rapidă, în caz de necesitate”, anunță Guvernul.

Amintim că ministrul Energiei, Victor Parlicov, a cerut în această dimineață instituirea stării de alertă timpurie pe piața gazelor naturale din Republica Moldova. Decizia a fost luată la propunerea „Vestmoldtransgaz”, după ce Kievul a informat Chișinăul că sunt posibile întreruperi de gaze din Rusia, din cauza operațiunilor militare din Kursk, localitatea Sudja, unde se află un hub logistic de transportare a gazelor din Rusia inclusiv în regiunea transnistreană și Europa, prin Ucraina. Detalii - AICI.

Precizăm în acest context că autoritățile ruse au decretat stare de urgență în regiunea Kursk, după un atac transfrontalier, despre care Moscova susține că a fost efectuat de trupele ucrainene. Kievul nu a confirmat oficial că ar fi atacat regiunea Kursk. Detalii - AICI.

Pe 8 august, Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă le-a recomandat cetățenilor moldoveni să se abțină de la călătorii în această regiune din Federația Rusă, din cauza riscurilor de securitate. De asemenea, Ambasada le-a recomandat celor aproximativ 2000 de cetățeni ai Republicii Moldova, care se află în această regiune, să o părăsească. Detalii - AICI.

De menționat că, deși țara noastră nu mai depinde de gazele rusești, malul drept este practic în totalitate dependent de energia electrică produsă în stânga Nistrului. În prezent, Chișinăul își asigură aproape 90 la sută din necesarul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan. Contractul de achiziție, prelungit în toamna anului 2023, va expira la sfârșitul anului 2024. Autoritățile de la Chișinău au declarat anterior că dacă acest contract nu va fi prelungit, Gazprom ar putea să ne furnizeze gaze naturale prin gazoductul din Turcia, numit Turkish Stream și, ulterior, prin gazoductul transbalcanic.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult