„TehAgroFest 2024”: Echipamente agricole de ultimă generație, expuse la Tohatin
Cele mai inovative echipamente agricole au fost prezentate și demonstrate astăzi în cadrul expoziției „TehAgroFest”. Pe lângă asta, vizitatorii au avut posibilitatea să se documenteze despre tehnologiile moderne de îngrijire a culturilor, cum ar fi diverse îngrășăminte sau material semincer.
O companie de la noi a prezentat în cadrul expoziției o dronă agricolă de ultimă generație. Utilajul are o capacitate a rezervorului de 40 de litri și este utilizat pentru stropirea împotriva dăunătorilor a culturilor de câmp, a viilor sau a livezilor. Drona este manevrată în timp real cu ajutorul unei telecomenzi și are capacitatea de a stropi în mai puțin de o oră peste 20 de hectare.
„Cea mai mare performanță la această dronă ar fi sistemul de irigare pe care-l are, care are capacitatea să rupă soluția de la 50 până la 500 de microbi, adică să o facă foarte mică. O astfel de dronă costă 20 de mii de euro. Noi ne ocupăm atât cu vânzarea dronelor agricole, cât și cu prestarea serviciiilor”, a declarat Nicolae Bulhac.
Tot în cadrul expoziției, a fost prezentată și o ediție specială de tractoare, care sunt dotate cu opțiuni precum autopilot și autoghidare. Tractoarele pot fi cuplate cu orice tip de utilaj agricol și pot distribui îngrășămintele variat și cu o precizie de aproape sută la sută, astfel încât agricultorii vor economisi din fertilizanții utilizați pentru lucrarea câmpurilor.
„Unul dintre criteriile de bază la alegerea unui tractor performant nu constă doar în mulți cai-putere, este necesar să aibă o hidraulică performantă, cum ar fi o pompă cu debit variabil, e foarte important să aibă peste 120 de litri pe minut, astfel este posibil de cuplat semănători cu precizie înaltă care au un flux continuu de aer, ceea ce permite o precizie mult mai mare”, a relatat Dragoș David, participant.
Petru Ceban deține în raionul Rezina peste 1200 de hectare de teren pe care cultivă grâu, rapiță și floarea-soarelui. Fermierul a venit la expoziție pentru a procura o semănătoare modernă. El spune că deși prețurile sunt destul de pipărate, este nevoit să se adapteze și să treacă la agricultura modernă, altminteri pierderile sunt mai mari în cazul unor calamități.
„Așa semănători sunt foarte moderne și automate, au controlul din cabina tractorului. Pe lângă asta, ea are controlul ca să nu pună de două ori sămânța pe aceeași trecere. Totodată, noi o vrem pentru îngrășămintele lichide, vrem să trecem la ele. Are o precizie mare și multe oportunități, pe care pe viitor vrem să le explorăm”, a spus Petru Ceban.
Iar Alexandru Cebotari deține 300 de hectare de culturi agricole în raionul Șoldănești. Fermierul spune că, din cauza lipsei forței de muncă, are nevoie de un tractor modern cu procedurile automatizate.
„Am tractor mic, dar vreau un tractor mai performant din cauza că nu sunt persoane care să lucreze, nu sunt tractoriști și eu lucrez singur. Acum ne uităm ce se poate de luat, facem comparație între utilaje, la moment porumbul la noi e compromis și floarea, pe jumătate, așteptăm să vedem roada și ulterior decidem ce cumpărăm”, a relatat Alexandru Cebotari, agricultor.
„TehAgroFest” a ajuns la cea de-a patra ediție. Expoziția a durat până la 6 august și s-a desfășurat în comuna Tohatin, pe câmp deschis.