Victor Parlicov: Aprovizionarea cu gaz a regiunii transnistrene depinde de cooperarea cu Gazprom
Gazul rusesc poate ajunge, fizic, în regiunea transnistreană și după anul 2024, când expiră actualul acord privind tranzitul gazelor de la Gazprom prin Ucraina. Totuși, viitorul aprovizionării energetice depinde, în mare măsură, de cooperarea cu concernul rus, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul emisiunii „La 360 de grade”, de la Radio Moldova.
Ministrul a subliniat că, în ciuda incertitudinilor, regiunea transnistreană va avea acces la gaze naturale, iar restul țării va beneficia de energie electrică. Totuși, Parlicov a avertizat că prețurile se pot modifica, iar provocarea principală nu va fi de ordin tehnic, ci financiar.
„Fizic o să avem și o să aducem și gaz, și energie electrică. Doar că prețurile se vor schimba. Dincolo de asta, această renunțare asumată de către Gazprom de a livra conform contractului ar însemna că Federația Rusă își asumă consecințele declanșării unei crize în regiunea transnistreană. Capacitatea de plată a regiunii poate fi afectată grav”.
În ciuda incertitudinii, Parlicov a asigurat că Republica Moldova este pregătită pentru orice scenariu. Chișinăul nu va obstrucționa livrarea gazelor rusești către malul stâng al Nistrului, spune el, însă responsabilitatea deciziei finale revine Federației Ruse.
„Dacă deja Gazprom și Federația Rusă își asumă că nu mai vor să livrează, ok, noi o să ne descurcăm, dar toată lumea trebuie să cunoască că este o asumare de decizie a Federației Ruse”.
Ministrul a evidențiat că, în prezent, malul drept al Nistrului își asigură necesarul de gaze naturale de pe piața europeană, inclusiv, posibil, prin achiziții de gaze rusești la un preț mai avantajos decât cel impus anterior de Gazprom. Aceste noi opțiuni de aprovizionare au sporit puterea de negociere a țării, susține oficialul.
Chiar dacă țara noastră nu mai depinde de gazele rusești, malul drept depinde, practic, în totalitate de energia electrică produsă în stânga Nistrului. În prezent, Chișinăul își asigură aproape 90 la sută din necesarul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan. Contractul de achiziție, prelungit în toamna anului 2023 va expira la sfârșitul anului 2024. Costul energiei procurate din regiunea transnistreană este de 66 dolari pentru un MWh.