Social

Șeful suspendat al Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, rămâne în arest. Curtea de Apel a respins solicitarea avocaților

Șeful suspendat al Direcției juridice a Parlamentului Republicii Moldova, Ion Creangă, bănuit de trădare de patrie, rămâne în arest în Penitenciarul nr. 13. Decizia a fost pronunțată pe 14 august de Curtea de Apel (CA), care a respins contestarea depusă de apărare. Funcționarul a participat la ședință prin videoconferință. El pledează nevinovat și nu face declarații pentru organele de drept.

„Prin teleconferință dumnealui și-a expus poziția. A pledat în vederea emiterii unei decizii cu privire la o altă măsură non-privativă de libertate. Fiind audiat la etapa urmăririi penale în calitate de învinuit, s-a folosit de dreptul procesual de a nu face declarații la această etapă, pledând nevinovat”, a declarat procurorul de caz, Vitalie Chișca.

Acuzatorul susține că Creangă, învinuit de trădare de patrie, ar fi transmis informații cu caracter secret, care ar fi putut fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova, atât pe suport de hârtie, cât și verbal. Până acum, doi martori, inclusiv un angajat al secretariatului Legislativului, au fost audiați în acest caz.

„Informațiile erau colectate în maniera în care ar putea fi folosite la o anumită etapă în detrimentul interesului Republicii Moldova, în detrimentul asigurării capacității securității de stat, asigurării inviolabilității teritoriului, precum și a independenței, care atentează la aceste valori și principii înscrise în Constituție. La moment facem și alte investigații în vederea stabilirii întregului cerc de persoane, inclusiv din cadrul secretariatului, care ar putea fi atrași și audiați în calitate de martori. Suntem în proces de analiză cu privire la participarea unor alți eventuali complici”, a mai declarat procurorul de caz.

Pe de altă parte, avocatul Gheorghe Ionaș, care reprezintă interesele funcționarului în instanță, a declarat pentru „Teleradio-Moldova” că clientul său nu își recunoaște vina, pledează nevinovat și consideră că nu a comis nici o infracțiune.

„La momentul audierii (n.r. Ion Creangă) a refuzat să dea declarații, deoarece nu era clară învinuirea. Este o învinuire generală și, în situația în care o să fie una detaliată, o să depună declarații”, a declarat avocatul acestuia.

Amintim că Ion Creangă și un angajat al Poliției de Frontieră, bănuiți de spionaj și complot împotriva Republicii Moldova, au fost plasați în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, pe 2 august, în lipsa învinuiților. Aceștia sunt bănuiți că ar fi oferit informații care ar fi putut prejudicia interesele Republicii Moldova unui angajat al Ambasadei Rusiei la Chișinău. Creangă și angajatul IGPF au fost suspendați din funcție, pe perioada investigațiilor, iar angajatul Ambasadei – declarat persona non grata.

Dacă va fi găsit vinovat, Ion Creangă riscă închisoare de la 15 până la 20 de ani.

Citește mai mult