Social

Guvernul dă o lovitură fumătorilor: Interdicții extinse pentru tutun și țigarete electronice în spațiile publice

Restricții mai dure pentru fumători. Guvernul a votat proiectul cu privire la controlul tutunului. Astfel, vor fi introduse interdicții privind fumatul, inclusiv al țigaretelor electronice, în toate spațiile publice deschise, inclusiv în preajma stațiilor de așteptare a transportului public, pe terasele cafenelelor, restaurantelor și în zonele de agrement. Noile restricții anti-fumat au generat o reacție puternică din partea sectorului HoReCa care consideră că măsurile sunt excesiv de stricte și dificil de implementat.

Schimbările legislative au scopul de a proteja populația, în special tinerii și copiii, de efectele nocive ale tutunului, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco. „Modificările includ interdicții privind fumatul în spațiile publice care vor fi extinse, inclusiv pentru țigaretele electronice, iar sancțiunea contravențională aplicată pentru comercializarea produselor de tutun minorilor va fi majorată. Pentru a preveni accesul minorilor la produse din tutun, vor fi introduse interdicții privind publicitatea și promovarea produselor din tutun și a scenelor ce vizează consumul acestora în programe video, audio, TV și a jocurilor de calculator”, a declarat Nemerenco.

Expertă în politici publice pe domeniul HoReCa, Aneta Zasavițchi, a criticat aceste modificări legislative, subliniind că „deși intenția legii este bună, lipsa unor mecanisme clare de implementare creează probleme majore pentru agenții economici din sector”.

Aneta Zasavițchi a mai adăugat că sancțiunile prevăzute în lege sunt disproporționate, afectând în principal agenții economici și personalul responsabil din cadrul unităților de alimentație publică, în timp ce fumătorii înșiși sunt sancționați într-o măsură mult mai mică.

„Este cea mai dură lege din Uniunea Europeană în acest domeniu și nu văd sensul acestor restricții atâta timp cât statul permite încă vânzarea produselor din tutun persoanelor cu vârsta de peste 18 ani”, a subliniat ea​.

În același timp, oamenii spun că schimbările legislative ar trebui să fie mult mai stricte, mai ales în reglementarea fumatului în rândurile minorilor. Totodată, aceștia spun că țigările electronice sunt la fel de nocive, iar fumatul în spațiul public a acestora deranjează.

Autoritățile din domeniu oferă în schimb o perspectivă diferită, apărând modificările propuse.

„Aceste propuneri sunt necesare pentru a ne armoniza integral cu legislația Uniunii Europene și pentru a îndeplini obligațiile pe care Republica Moldova le are ca parte a Convenției Cadru privind controlul tutunului”, a explicat directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Ion Șalaru. El a menționat că reglementările propuse clarifică și extind zonele unde fumatul este interzis, incluzând toate tipurile de produse din tutun, de la țigările obișnuite până la țigările electronice și narghilea​.

De asemenea, Ion Șalaru a subliniat că unul dintre obiectivele-cheie ale acestei legi este protejarea dreptului la un mediu fără fum pentru toți cetățenii, inclusiv pentru cei nefumători. „Majoritatea populației Republicii Moldova, peste 70%, nu fumează, iar datoria noastră este să asigurăm că aceștia, inclusiv fumătorii și familiile acestora, au acces la un mediu sănătos”, a declarat el.

Precizăm că cei care nu vor respecta legea anti-fumat din Republica Moldova se vor confrunta cu sancțiuni severe, conform modificărilor propuse. Persoanele fizice care vor fuma în spațiile interzise vor fi amendate cu până la 2.250 de lei sau obligate să efectueze muncă neremunerată în folosul comunității. Pentru agenții economici și persoanele juridice, amenzile vor fi mult mai mari și pot ajunge la 15 mii de lei, iar în unele cazuri, acestea pot fi private de dreptul de a desfășura anumite activități pentru o perioadă de la 6 luni până la un an. Modificările legislative urmează să fie implementate treptat, începând cu 3 luni de la data publicării în Monitorul Oficial, până în anul 2027, în cazul prevederilor care stabilesc cerințe noi pentru etichetarea produselor și ambalajelor.

Citește mai mult