Social

A secat cascada din apropierea Mănăstirii Saharna

Unul dintre principale puncte turistice din raionul Rezina, cascada Saharna din apropierea mănăstirii cu același nume, a secat pentru prima dată. Cauza ar fi lipsa precipitațiilor și temperaturile înalte din ultima perioadă, au constatat specialiștii de mediu, care cred că debitul apei s-ar putea normaliza, odată cu revenirea ploilor.

Debitul faimoasei cascade de la Mănăstirea Saharna din raionul Rezina s-a redus la zero. Localnicii și vizitatorii sunt uluiți de această priveliște și spun că nu au mai întâlnit o asemenea situație până acum.

Aceasta este încălzirea globală, a fost secetă și din cauza asta nu este apă”;

„* - Se usucă, da. - Cum credeți, din ce cauză? - Cred că din cauza unor păcate ale oamenilor, așa susțin. Totuși cred că este un semn de Sus*”;

Este război în jurul nostru, este secetă. Și ploi puține au fost anul acesta, zăpadă a fost puțină, asta-i”.

Primarul satului Saharna Nouă, Victor Macrii, a menționat că, potrivit localnicilor, cascada ar fi început să sece acum o săptămână.

Râulețul Saharna parcurge teritoriul a trei primării. Izvorăște din Cinișeuți, trece prin satul Echimăuți, și undeva un kilometru merge pe teritoriul primăriei comunei Saharna Nouă. Deci, în discuții cu primarii vecini, s-a constatat că factorul uman aici nu este implicat, unica cauză este că de la izvor și până la cascade, că noi avem 22 de cascade, se evaporă apa și nu ajunge acel debit care era pe parcursul anilor precedenți”, a spus primarul satului Saharna Nouă, Victor Macrii.

După ce în spațiul public au apărut imagini cu secarea cascadei Saharna din raionul Rezina, Ministerul Mediului și subdiviziunile sale s-au autosesizat și au trimis o echipă de specialiști pentru a monitoriza situația. La fața locului, nu au fost identificate baraje sau alte construcții care ar bloca curgerea apei, a declarat prin telefon specialistul principal de la Inspectoratul de Mediu Rezina, Ion Ciorici.

Nu-i factorul uman absolut deloc, aceasta este de la natură, de o lună de zile apă la cascadă nu este. Este secetă, adică, până a ajunge la cascadă, apa își pierde din putere și ea staționează. Cred că apa va apărea din nou, pentru că debitul apei de unde curge izvorul nu s-a schimbat. Baraje și alte construcții nu au fost depistate”, a declarat specialistul special al Inspectoratului de Mediu Rezina, Ion Ciorici.

Cu o cădere de apă de la o înălțime de patru metri, cascada Saharna a creat o excavație de până la 10 metri adâncime, căreia i se spune „Groapa Țiganului”. Situată în raionul Rezina, la 100 de kilometri de Chișinău, aceasta atrage anual numeroși turiști, atât locali, cât și străini.

Citește mai mult