Țara suntem noi // Gheorghe Șova: „Îmi asum responsabilitatea să promovez valorile noastre naționale”
Moldova 1 prezintă proiectul „Țara suntem noi”. Protagoniști din diverse domenii de activitate povestesc despre viața lor și valorile pe care le promovează. Îl cunoaștem pe Gheorghe Șova, jurnalist cu experiență de muncă de patru decenii. Are o pasiune pentru folclor și tradițiile populare, în special cea a instrumentelor muzicale populare vechi. În acest sens, a elaborat un proiect național care a inclus toate zonele țării, inclusiv regiunea din stânga Nistrului.
„Mi-am propus să identific rapsozi care cântă la instrumente muzicale populare vechi, precum frunza, drâmba, fluierul tradițional, fluierul geamăn, ocarina, tilinca, doba, cobza, mandolina și muzicuța. Timp de șapte luni am parcurs circa 47.000 de kilometri, reușind să înregistrez video aproape cu 70 de muzicanți”.
Din dorința de a face cunoscut tezaurul nostru național la nivel european, prin intermediul Asociației Obștești „Alianței între generații” din Fălești, au aplicat la un concurs desfășurat în Suedia de către rețeaua europeană pentru muzică veche.
„Am simțit un sentiment așa enorm de mândrie pentru asociația noastră, pentru Fălești, pentru Moldova, pentru cultura noastră, pentru oameni, pentru că mi-a venit înțelegerea acestui fapt că ceea ce fac este important. Mitul precum că Europa ar șterge toate caracteristicile naționale și ar promova un sistem rămâne doar un mit, pentru că premiul pe care l-am obținut la Stockholm este o dovadă clară că, în cadrul familiei europene, tradițiile naționale și autenticitatea sunt nu doar păstrate, dar și celebrate. Eu îmi asum responsabilitatea să continui să promovez aceste valori, pentru că țara suntem noi.”
Pe 27 august, Republica Moldova a sărbătorit 33 de ani de la semnarea Declarației de Independență.