Social

Protest spontan la Compania „Teleradio-Moldova”. Zeci de tineri au scandat lozinci împotriva cenzurii, dar și contra guvernării și integrării europene

Un protest spontan a avut loc în fața Companiei „Teleradio-Moldova”. Cei aproximativ 30 de participanți au spus că fac parte din aripa tânără a Blocului „Victorie”, lansat la Moscova de oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat în dosarul fraudei bancare. Aceștia au scandat lozinci împotriva cenzurii, dar și contra guvernării și integrării europene. Administrația Companiei, dar și experți media susțin că acțiunea este una electorală, iar acuzațiile care au fost aduse radiodifuzorului public sunt nefondate.

„Atâtea proteste deja au fost făcute de opoziție, iar noi niciodată nu am văzut televiziunea publică. Noi cerem dreptul la cuvânt pentru opoziție. Suntem reprezentanții Blocului ”Victorie"”.

La protest a participat și Alexei Lungu, liderul Partidului „Șansă”, chiar dacă formațiunea are interdicție de a organiza acțiuni publice după ce activitatea sa a fost restricționată pentru o perioadă de trei luni prin decizie judecătorească. Alexei Lungu a invocat că opoziția nu are acces la postul public de televiziune.

„Am venit să punem pe tapet problema accesului opoziției la emisiunile televizate ale postului public național. Noi am venit să punem pe tapet încă o dată problema libertății de exprimare în Republica Moldova.”

Directorul general al Companiei „Teleradio-Moldova”, Vlad Țurcanu, respinge acuzațiile protestatarilor, calificându-le drept electorale. Potrivit lui, publicul este cel care trebuie să aprecieze profesionalismul jurnaliștilor care activează în cadrul radiodifuzorului public.

„Asemenea declarații trebuie privite în context electoral, într-o perioadă în care înaintea alegerilor prezidențiale și a referendumului privind integrarea europeană, partidele și alte grupuri de cetățeni vor încerca să se poziționeze cât mai bine în fața cetățenilor. Sunt oricând bineveniți dacă au de spus ceva interesant pentru public. Când vorbim însă despre actori politici aflați sub anchetă penală, știm foarte bine cum să ne croim reportajele astfel încât să prezentăm o imagine cât mai fidelă asupra lucrurilor celor care ne privesc sau ne ascultă sau urmăresc pe platformele noastre digitale.”

Iar președintele Asociației Presei Electronice susține că astfel de acțiuni sunt organizate cu scop electoral, iar Partidul „Șansă", căruia i-a fost restricționată activitatea pentru trei luni, încearcă să nu rămână în umbră organizând acțiuni de ponegrire a altora.

„La ”Teleradio-Moldova” a fost cenzură și a fost cenzură ani în șir. Slavă Domnului, de ani buni deja putem spune că avem un furnizor de servicii media care ne oferă știri de încredere. Și a face astăzi proteste în preajma ”Teleradio-Moldova”, e o opinie a mea, e lipsă de temei. Atunci când era presa sub presă, aveau rost și trebuiau și erau organizate proteste pentru a apăra libertatea presei, libertatea de exprimare. Azi, zic Slavă Domnului, în opinia mea, avem suficientă libertate să spunem orice credem”, a declarat președintele Asociației Presei Electronice, Ion Bunduchi.

Amintim că, la ultimele alegeri, cele locale de anul trecut, atât Consiliul Audiovizualului, cât și organizațiile din Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte au constatat în rapoartele lor de monitorizare că radiodifuzorul public a reflectat campania electorală în mod echilibrat și imparțial.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult