Expert: Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană nu înseamnă că țara noastră va trebui să adere la NATO
În perioada campaniei electorale, vor apărea tot mai multe falsuri lansate de Kremlin și unii politicieni cu scopul de a deturna parcursul european al țării, susțin reprezentanții Inițiativei civice „Cetățeni pentru Europa”. Aceștia își propun să combată narațiunile false, unele mituri, cum ar fi pericolele prezentate de NATO și aderarea țării noastre la Uniunea Europeană.
Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană nu înseamnă că țara noastră va trebui să adere la NATO, a declarat astăzi, președintele societății civile WatchDog Valeriu Pașa. Potrivit acestuia, din cele 27 de state care au aderat la Uniunea Europeană, patru sunt neutre.
„Multe țări din Uniunea Europeană sunt membre NATO, doar că Alința Nord-Atlantică este o alianță defensivă militară, iar UE este o coaliție de țări care colaborează atât din punct de vedere politic, cât și din punct de vedere economic. Uniunea Europeană nici macar nu are propria armată. În cadrul UE astăzi există state care nu sunt membre NATO. Ele au statutul de neutralitate scris în Constituție la fel ca și Republica Moldova. Ele sunt Austria, Malta, Cipru și Irlanda. Noi nu facem agitație electorală și nu le spunem la cetățeni cum trebuie să voteze", a spus Valeriu Pașa.
Un alt fals este ideea că integrarea țării noastre în Uniunea Europeană va duce la înrăutățiri interetnice în Republica Moldova, a declarat reprezentanta Inițiativei civice „Cetățeni pentru Europa”, Dida Anedova. Potrivit acesteia, în fiecare țară membră a Uniunii Europene sunt respectate drepturile minorităților etnice.
„În Estonia, și în prezent activează un post TV în limba rusă, unii elevi din Estonia învață limba rusă până în clasa a 9-a. În România, 7 la sută din cetățenii români vorbesc limba maghiară, copiii lor studiază în școli cu predare în limba maternă”, a spus Dida Anedova.
Potrivit Inițiativei civice „Cetățeni pentru Europa”, cele mai multe știri false sunt distribuite pe rețelele de socializare Tik Tok și Facebook. Organizația susține că mulți politicieni pro-ruși investesc bani pentru a promova mesaje propagandistice pe internet.