Social

După ploile abundente, pericolul ne paște în pădure - ciupercile. Ce spun oamenii

Ploile abundente din acest weekend au favorizat creșterea masivă a ciupercilor de pădure, consumul cărora nu este recomandat de specialiști pentru că pot provoca toxiinfecții. Oamenii cu care am discutat spun că sunt conștienți de acest pericol și preferă să cumpere ciupercile doar din locuri autorizate.

"Eu am locuit în sat și cunosc câteva feluri de ciuperci care sunt bune pentru consum. Sunt multe ciuperci pe care nu le cunosc, dar acum nici nu mănânc ciuperci din pădure și nici nu îi sfătui pe alții să o facă".

"Eu nu cunosc ce fel de ciuperci sunt comestibile și nici nu am încercat să le adun din pădure, le procur doar de la magazin".

"Cele mai bune ciuperci cresc în pădure, dar trebuie să le cunoști. Ciupercile albe vândute la magazin nu au gustul pe care îl au cele culese din pădure. E o mâncare dietică. Eu știu ce ciuperici sunt comestibile, dar în satul în care trăiesc nu sunt păduri".

"Ciupercile din pădure sunt foarte periculoase pentru sănătate și nici nu le consum".

"Mama și soția cunosc ce fel de ciuperici sunt comestibile, eu asta nu știu".

Consumatorii trebuie să procure ciuperci doar din locuri autorizate. Acestea sunt supuse controlului pentru siguranța alimentelor și sunt etichetate și marcate corespunzător, a declarat șeful Direcției siguranța produselor alimentare de origine nonanimală de la ANSA, Marina Dintiu.

"Achiziționarea ciupercilor de la culegătorii care le comercializează în piețe implică riscuri asupra sănătății, deoarece își pot face apariția speciile de ciuperci otrăvitoare care generează intoxicații acute la consumatori. O parte din ciuperci pot duce la decesul consumatorului. Oamenii trebuie să evite consumul ciupercilor crude, chiar și a celor cunoscute, să respecte regimul termic la depozitarea ciupercilor proaspete, inclusiv a regimului de prelucrare termică. Așa-zisele teste precum: la gătirea în oțet ciupercile își pierd toxicitate, înnegrirea cepei sau a usturoiului în timpul fierberii indică toxicitatea, aruncarea apei în care s-au gătit reduce toxicitatea sunt false și vă pot costa viața", a precizat Maria Dintiu.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, atenționează populația că nu există semne sigure de identificare a ciupercilor, bazate pe aspect sau loc de creștere, iar uneori și cunoscătorii de ciuperci dau greș.

Serafim Gangan

Serafim Gangan

Autor

Citește mai mult