Social

Femeile din R. Moldova au un salariu mai mic decât al bărbaților cu peste 15 procente

Femeile din Republica Moldova au un salariu mai mic decât al bărbaților cu peste 15 procente. Decalajul este mai mare pentru anumite grupuri de femei, în special pentru cele care sunt implicate mai mult în îngrijirea copilului. Datele au fost prezentate într-un raport al Organizației Internaționale a Muncii. Potrivit documentului, decalajul este prezent în mare parte în sectorul privat, pe când în sectorul public lefurile sunt egale. Pe de altă parte, nici la nivel internațional lucrurile nu stau bine. Diferența salarială în bază de gen este de aproximativ 20 la sută.

Potrivit Organizației Internaționale a Muncii, femeile câștigă cu până la nouă procente mai puțin decât bărbații dacă vorbim de salariul pe oră. În cazul venitului lunar, este vorba de o diferență de peste 15 la sută. Potrivit Biroului Național de Statistică, este vorba despre un salariu mediu de peste 11 mii de lei, în cazul femeilor, pe când bărbații au o leafă de peste 13 mii de lei. Dacă este vorba de categorii de vârstă, cel mai mic venit îl au femeile între 25 și 34 de ani, pe motiv că aleg joburi mai flexibile, pentru a se implica mai mult în îngrijirea copiilor.

Disparitatea salarială este o inegalitate care necesită a fi eliminată și acest obiectiv este foarte important pentru multe țări, inclusiv Republica Moldova. Este foarte important de promovat politici de implicare a taților în creșterea și îngrijirea copiilor, de extindere a serviciilor de îngrijire a copiilor”, a spus Nelea Rusu, coordonatoare de proiect.

Atât bărbații, cât și femeile, au păreri diferite privind egalitatea salariului, indiferent de gen.

Femeile mai mult le văd la un magazin undeva, la școală, nu le vezi la un management, dar dacă lucrează la un lucru de management, ceva mai serios, atunci și ele au salarii mai bune”.

Sunt abilități și profesii, cum ar fi construcția caselor, domeniul ingineriei, unde bărbații au un salariu mai mare și este legal, și este înțeles. Dar sunt și domenii în care femeile iau un salariu mult mai mare ca bărbații și sunt cazuri pe care eu le cunosc. Sunt femei care câștigă mult mai bine decât soții lor”.

Trebuie să fie egal, nu trebuie să fie discriminare. Același volum de lucru și orele sunt aceleași. În ultimul timp am observat că această discriminare era. Acum, unde lucrez eu, salariile sunt la egal și asta este normal”.

Sunt puțin subiectivă ce ține de partea de activitate a unei femei, pentru că o femeie nu poate presta la egal cu un bărbat, pentru că ea este mamă, are și atribuții casnice”, susțin oamenii.

Sectorul public oferă salarii relativ mici atât bărbaților, cât și femeilor. Potrivit raportului, în anul 2023, salariul mediu lunar al unui angajat din sectorul public era de aproximativ șase mii de lei. Ministrul Muncii, Alexei Buzu, spune că autoritățile au întreprins și întreprind mai multe măsuri pentru a încuraja, în special tații, să se implice mai mult în concediul de îngrijire a copilului.

O cauză foarte importantă a acestei inegalități salariale se referă la faptul că în continuare în Republica Moldova, în special femeile, atunci când au copii, întâmpină dificultăți să combine viața de familie cu cea profesională. Ceea ce am făcut noi, ne-am asigurat că concediile de îngrijire a copilului sunt mai flexibile, încurajăm tații”, a menționat Alexei Buzu.

Potrivit Biroului Național de Statistică, bărbații câștigă salarii mai mari decât femeile în sectoare precum IT sau finanțe și asigurări. Pe de altă parte, femeile au venituri mai mari în serviciile administrative și în activitățile de servicii suport.

Citește mai mult