Social

Protestele fermierilor se mută la Președinție. Agricultorii vor cere șefei statului să nu semneze legea privind sprijinirea fermierilor afectați de secetă

Protestele agricultorilor continuă pentru a doua zi. Aproximativ 400 de fermieri din mai multe raioane ale țării cu peste 150 de tractoare au ieșit astăzi din nou pe drumurile naționale pentru a se face auziți. Ei cer în continuare revizuirea legii votate săptămâna trecută de Parlament și completarea documentului cu propunerile agricultorilor. Manifestațiile vor continua și mâine, când un grup de agricultorii vor merge în fața Președinției pentru a solicita șefei statului să nu promulge Legea specială pentru sprijinirea fermierilor afectați de secetă. Documentul prevede un moratoriu de șase luni asupra ratelor la credite pentru agricultorii care s-au împrumutat în ultimul an.

Fermierii din raioanele Căușeni, Anenii Noi, Cahul, Cantemir și Hâncești au ieșit din nou pe drumurile naționale.

„Au sosit băieții din nou la protest. Încă mai vin în ajutor să ne susțină în toate cerințele pe care le-am pus către Ministerul Agriculturii și care au fost ignorate până acum.”

Directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău, a anunțat că manifestațiile vor continua și mâine. Numărul protestatarilor ar putea crește până la 500. Îar un grup de agricultori va merge în fața Președinției. Într-un video postat pe rețelele de socializare, Bădărău a subliniat că legea specială votată de Parlament, care prevede un moratoriu de șase luni asupra ratelor la credite pentru agricultorii care s-au împrumutat în ultimul an, nu se aplică tuturor celor afectați de secetă.

„Suspendarea acestei plăți s-a făcut doar pentru o perioadă de șase luni și vom ajunge exact în primăvară, la mijloc de primăvară, când agricultorul nu va avea bani ca să își achite datoriile și oricum va fi în situație de faliment. Asta vrem noi să înțeleagă toată societatea. Chemăm toți agricultorii să vină să își manifeste dezacordul față de această lege și să convingem președintele țării că această lege trebuie întoarsă în Parlament.”

În context, premierul Dorin Recean nu exclude posibilitatea extinderii termenului de aplicare a legii speciale votate de Parlament, care acordă fermierilor un răgaz pentru restructurarea datoriilor.

„Acest instrument poate fi folosit de către toți cei care au pierderi mai mari decât 60% din roadă. - Va fi prelungit acest instrument? - Eu am zis că ulterior urmează să prelungim. Ceea ce este foarte important să menționăm este că trebuie să administrăm responsabil și respectiv să avem grijă de toți fermierii.”

Iar ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, îi îndeamnă pe fermieri la dialog, chiar dacă nu e clar deocamdată dacă aceștia vor da curs invitației. Și ministrul la fel ca premierul insistă că legea votată de Parlament este un prim pas în sprijinul lor.

„Legea în sine este o intervenție brutală, administrativ vorbind, în relațiile comerciale dintre doi agenți economici. În prima fază eu cred că trebuie de beneficiat de ce s-a oferit și repet că este o intervenție fără precedent.”

Amintim că, marți, fermierii au ieșit în stradă după ce, săptămâna trecută, Parlamentul a aprobat unele măsuri de sprijin pentru agricultorii afectați de secetă. Legea permite fermierilor să ceară creditorilor amânarea pe un termen de șase luni a obligației de plată a datoriilor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor. Totodată, autoritățile de la Chișinău discută acum cu partenerii europeni despre atragerea unei asistențe de 150 de milioane de euro pentru fermierii afectați de secetă. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în acest an, 170 de mii de hectare de terenuri agricole au fost afectate de secetă în proporție de 60-100%. Ploile, grindina și vântul puternic au afectat peste 7.200 de hectare, dintre care o mie de hectare au fost distruse în proporție de 81-100%.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult