Politic

ÎN CONTEXT // Dorin Recean: Obiectivul pentru următorii ani este o creștere economică sustenabilă de 7 procente

Deși țara noastră se confruntă cu fenomenul inflaționist, salariul mediu pe economie s-a majorat și venitul disponibil al populației a început să crească. În cadrul unui interviu oferit pentru emisiunea ÎN CONTEXT de la Moldova 1, premierul Dorin Recean a mai declarat că obiectivul pentru următorii ani este o creștere economică sustenabilă de cel puțin 7 la sută. Va exista suficientă recuperare economică și ea va fi resimțită de cetățenii moldoveni, susține șeful Executivului.

Moldova 1: În ultimii trei ani, tot vorbim despre reziliență - un cuvânt foarte popular. Reziliența care înseamnă rezistența la șocuri. Iată, ploile din weekend, cu tot cu consecințe, au fost sau nu un șoc pentru autorități și ați vorbit la ședința de Guvern, chiar în debut, că ar trebui verificate barajele lacurilor de acumulare. Credeți că am trecut de acest test al calamităților? Colegii mei au fost în raionul Leova, acolo unde un dig era în pericol de a se rupe, la Sărata Nouă. Care este situația de fapt, suntem?

Dorin Recean: Cel mai grav a fost la Leova și la Cantemir, acolo, în nouă ore, au căzut precipitații mai mult de trei ori decât toată primăvară și asta a dus la faptul că la anumite lacuri de acumulare s-au rupt digurile. Autoritățile au intervenit prompt. Vreau să mulțumesc carabinierilor, polițiștilor, salvatorilor, medicilor de la urgență, drumarilor, care au intervenit prompt și noi nu am avut pierderi de vieți omenești. Dar am avut pierderi acolo unde au fost spălături de poduri, de infrastructură și au intrat în casele oamenilor, în mod special, în beciuri. Ceea ce aici este foarte important e să înțelegem din această experiență este că noi trebuie să revizuim cum administrăm lacurile de acumulare.

Noi nu le întreținem, nu le utilizăm conform destinației, nu avem grijă să le curățăm și, atunci când vine șuvoiul de apă, eu am ferma convingere că nu avem capacitatea să gestionăm și să nu ajungem la așa pierderi, dacă din timp întreținem aceste lacuri de acumulare. Astăzi, în ședința Guvernului, am dat aceste indicații pentru Ministerul Mediului, împreună cu celelalte autorități, să inventarieze absolut toate lacurile de acumulare, acele căi de scurgere a apelor în așa fel încât să le avem curățate. În plus, în anumite cazuri, unele le-am vizitat și eu, vor face verificarea proiectelor, vor face verificarea executării proiectelor digurilor și cei care se fac vinovați pentru aceste deversări, din cauza neexecutării cuvenite a lucrărilor pentru diguri, de pe ei să se recupereze pierderile.

Moldova 1: Există o estimare privind pagubele suferite de oamenii simpli de afaceri? Cel puțin unele afaceri au contracte de asigurări și își pot răscumpăra aceste pierderi.

Dorin Recean: La această etapă avem încă lucrarea comisiilor situații excepționale la nivel local. Ele vor finaliza lucrările la acest sfârșit de săptămână și în săptămâna viitoare ne vom convoca, ca să analizăm, să le validăm corespunzător, să-i ajutăm pe cei care au avut de suferit. Dar și să alocăm bani pentru repararea infrastructurii care a fost afectată în urma acestor ploi torențiale. Ce vreau să zic este că noi trebuie să ne așteptăm de acum încolo, din cauza schimbărilor climatice, că astfel de fenomene atmosferice extreme - secetă, arșiță, ploi torențiale, vom avea tot mai des. Trebuie să ne pregătim.

Moldova 1: Rămânem la climă. Ce facem cu agricultorii? Pentru că în fiecare an e o constantă, practic, ba e secetă, ba e grindină. A mai fost această criză a cerealelor din cauza războiului, dar fermierii în fiecare an au pierderi și protestează. Parlamentul a acceptat propunerea Guvernului săptămâna trecută privind acest moratoriu de șase luni la credite, împrumuturi, datorii. Dar, totuși, ieri au protestat în sudul republicii, nemulțumirea lor e că doar 20% dintre ei beneficiază de această lege adoptată de Parlament și că, în martie, când va expira acest termen, ei nu vor avea cu ce plăti.

Dorin Recean: Înțelegem aceste dificultăți ale fermierilor și chiar există fermieri care au probleme grave, care au fost din cauza secetei, din cauza inundațiilor, din cauza faptului că am avut această problemă pe piața regională de cereale. Ce facem noi? Unu, în rectificarea bugetară am alocat 100 de milioane de lei suplimentar în fondul de subvenții. Doi, din Fondul de intervenție al Guvernului, am mai alocat încă 100 de milioane pentru a compensa pierderile pentru cei care au avut pierderi în urma secetei și arșiței puternice din această vară. Am lucrat împreună cu toată lumea ca să construim această lege specială, care oferă posibilitatea pentru fermieri să negocieze acest contract de restructurare a acestor datorii și stoparea executării și aplicării amenzilor și penalităților pentru datorii pe minimum șase luni. Acest instrument poate fi folosit de către toți cei care au pierderi mai mari decât 60% din roada la hectar. Ulterior, urmează să-l prelungim. Ceea este foarte important să menționăm este că trebuie să administrăm responsabil și respectiv să avem grijă de toți fermierii.

Moldova 1: Ministrul Bolea a fost săptămâna aceasta în vizită la Bruxelles. Există vreun angajament al partenerilor europeni pentru un Fond de solidaritate și dezvoltare, pentru că așa s-a vehiculat?

Dorin Recean: De asta și a fost vicepremierul Bolea la Bruxelles, ca să ne adresăm pentru finanțări. Noi avem limitările de buget pe care le avem, dar înțelegem, după cum am spus, care sunt problemele fermierilor și am anunțat crearea acestui Fond de solidaritate și de dezvoltare pentru agricultori ca atât Comisia, cât și țările membre ale Uniunii Europene, dar și țările prietene care pot să ajute Republica Moldova ca să ajutăm fermierii să depășească criza, după care să ajutăm fermierii să-și dezvolte afacerile.

Moldova 1: Eu am observat, cel puțin în politicile publice, în declarații, există această tendință de remodelare a modului de a face business în agricultură. Ca să fie lărgit cumva lanțul valoric, să nu exportăm doar materii prime ieftine, dar, așa cum este ea acum, agricultura în Republica Moldova e un model de afacere care merită subvenționat de stat?

Dorin Recean: Așa cum este, nu este un model bun. De ce? Pentru că subvențiile până acum se duceau în mod special în producerea de produse cerealiere, le ducem la export, după care importăm carne, lapte și alte produse procesate. Astăzi, Fondul de subvenționare se alocă în dezvoltarea agriculturii cu valoare adăugată înaltă. Adică dacă ai cultivat aceste cerealiere, trebuie să știi că ele vor fi procesate aici, local. Fie că ai o fermă de porci, fie că ai o fermă de vaci, fie că ai o firmă care crește păsări, ouă și așa mai departe. Respectiv, fie că pui livadă intensivă cu irigare, cu toate procesele tehnologice, care asigură o agricultură dezvoltată, o agricultură profitabilă și o agricultură care este mult mai puțin expusă fenomenelor atmosferice extreme. Am spus și repet, noi trebuie să ne așteptăm că aceste fenomene își vor crește frecvența, ceea ce vedem deja în plan global.

Moldova 1: Domnule ministru, acum un an și jumătate, ați obținut votul de încredere al Parlamentului cu programul „Moldova sigură, prosperă și europeană”. Vreau să vă întreb cât de prosperă este Republica Moldova, dacă e să considerăm anul zero anul 2022, când a fost un an ieșit din comun, cu criza energetică, costul de trai s-a majorat și dumneavoastră atunci încă erați la Președinție. Mai apoi ați venit la Guvern. Cât de prosperă e Republica Moldova? Ne revenim după 2022?

Dorin Recean: Noi am început să ne revenim, pentru că în această perioadă am construit 700 km de drumuri naționale, regionale și locale. Avem 57 de poduri pe care le-am restaurat, 800 km de rețele de apeduct, 100 km de rețele de canalizare, 12 stații de epurare. Avem reparate 330 de obiective de menire socială, școli, grădinițe, terenuri sportive prin inițiativa președintelui Sandu „Satul European”, 700 km de rețea de iluminat stradal. Și pot să continui: am alocat 2 miliarde de lei pentru modernizarea spitalelor, 500 de milioane de lei am alocat pentru universități, am început modernizarea la practic o pătrime din toată calea ferată. Am crescut cu 143% pensia minimă și pensia medie, cu 90%.

Este asta mult sau puțin? Este, evident, din perspectiva cetățeanului, încă puțin. Noi muncim ca să putem să alocăm și mai mulți bani pentru ca să dezvoltăm infrastructura, dar să dezvoltăm și mediul de afaceri. Pentru că în ultimă instanță, ceea ce este important și noi am început acest proces de recuperare economică pe un fond de criză regională și globală: pandemia, criza energetică, războiul, seceta și așa mai departe.

Moldova 1: Au fost crize ciclice atunci. Estimările arată că în acest an ar fi o creștere economică de 3,3%, e o estimare cu aproximație făcută de o agenție internațională. Dar vreau să vă întreb, cum credeți, când vor simți oamenii că o duc mai bine și dacă aceste 3% sunt suficiente?

Dorin Recean: Bunăstarea se simte atunci când creșterea economică este peste 6,5-7%. Iată ăsta este obiectivul: în câțiva ani să ajungem la o creștere economică sustenabilă de cel puțin 7%. Și atunci cetățeanul chiar simte această creștere economică, cresc veniturile disponibile. Noi muncim la acest lucru. Dacă observăm, salariul mediu pe economie crește, e clar că a fost și fenomenul inflaționist. Dar din acest an a început să crească venitul disponibil al populației. Corespunzător, într-un an - doi vom avea suficientă recuperate economică încât să o simțim cu toții, în sens cu toată țara.

Moldova 1: Ce planuri aveți? Înțeleg că prioritățile sunt debirocratizarea, digitalizarea și vreau să ne concentrăm la fel pe investiții.

Dorin Recean: Trebuie să înțelegem că noi țintim să atragem investiții, atât la nivel local, cât și la nivel internațional. Și chiar în această perioadă de criză avem unele companii care pleacă, dar avem mai multe companii care vin, fie că este vorba despre domeniul componentelor pentru automobile, fie că este vorba despre componente chimice, cum ar fi vopselele sau țevi plastice sau sunt alte exemple. Cum ar fi domeniul IT, domeniul IT a crescut exponențial în ultimii câțiva ani și avem o creștere stabilă de 7-10% în acest domeniu în Republica Moldova. Avem cea mai mare pondere de lucrători în domeniul IT și al serviciilor de business din toată Europa. Ceea ce noi facem acum este să creștem numărul de oameni care au competențele necesare pentru astfel de industrie și servicii. De asta am întărit și continuăm să întărim universitățile, Universitatea Tehnică, Universitatea de Stat. Avem grijă și de învățătorii care urmează să pregătească acești specialiști, am dublat bursa pentru studenții de la facultățile din domeniul studiilor academice, adică învățătorilor și profesorilor. Am crescut la 200 de mii de lei alocația unică pentru învățătorii care merg să predea lecții în zona rurală.

Moldova 1: Credeți că aceste politici pot compensa exodul de creiere din Republica Moldova, care s-a produs în ultimii ani?

Dorin Recean: Dar asta deja funcționează. Dacă observăm gradul de aplicații pentru universități în acest an, avem o creștere substanțială. Deci noi ceea ce facem este să întărim universitățile pentru ca studiile universitate să se întâmple anume în Republica Moldova. Este mare probabilitate că, odată ce un student a plecat pentru studii în străinătate, este mai dificil să revină. De asta ne focusăm ca studiile universitare să aibă loc în Republica Moldova.

Moldova 1: Credeți că Republica Moldova este atractivă pentru investitorii străini? Atunci când ne uităm la profilul țării noastre, nu întotdeauna are o descriere cea mai bună, deși unele companii se referă la unele reforme care sunt în desfășurare la Chișinău, dar totuși, sunt anumite riscuri: instabilitate politică, dependență prea mare de sprijinul financiar extern și mai multe chestiuni care țin și de securitatea națională, războiul, regiunea transnistreană.

Dorin Recean: În Republica Moldova este pace, Republica Moldova este un loc unde este foarte sigur să activezi. Asta deja toată lumea înțelege tot mai mult și mai mult, chiar dacă avem o fază activă de război chiar aici, în vecinătatea noastră. Datorită efortului președintei Sandu, astăzi, Republica Moldova este în atenția tuturor țărilor prietene și ei încurajează mediul de afaceri să vină în Republica Moldova să-și construiască un business. Noi avem aceste avantaje competitive, avem oameni care pot să învețe anumite meserii și să lucreze în companii care oferă salarii bune.

Facem aceste misiuni, cum, de exemplu, în această săptămână avem misiunea „Moldova Business Week”, adică săptămâna businessului din Republica Moldova. Avem peste 200 de companii care au venit să facă cunoștință cu mediul de afaceri. Una din ele a anunțat o investiție imediată de un milion și jumătate de euro și urmează să o suplimenteze, alte întreprinderi au anunțat că își extind afacerea din Republica Moldova. Noi trebuie să depunem și mai mult efort pentru ca să construim drumuri, să creștem mobilitatea, să construim infrastructura ca lor să le fie mai ușor să facă exporturile. Pentru că toată lumea vine aici ca să producă și să exporte.

Moldova 1: Simplu de explicat care ar fi profilul economic al Republicii Moldova sau avantajul competitiv? Cu ce suntem noi mai buni sau cu ce putem fi mai buni decât alții?

Dorin Recean: Eu o să vă numesc industriile în care noi avem avantaj competitiv. Este agricultura cu valoare adăugată înaltă, cât de straniu n-ar suna. Este vorba despre tehnologia informațiilor și serviciile de business, este vorba despre farmaceutice, electronice, dar acum începem să avem și un avantaj competitiv în ceea ce privește eficiența energetică și energia regenerabilă. Și aici noi construim capacitate de a pregăti oamenii ca să poată să lucreze. Mai mult ca atât, Guvernul oferă subvenții și finanțare accesibilă pentru ca întreprinzătorii locali să investească în astfel de proiecte. Și vedem că prin „Programul 373” avem realizate investiții de peste două miliarde de lei, care au creat locuri de muncă bine plătite și au dezvoltat economia.

Moldova 1: Ce rol va avea Republica Moldova în reconstrucția Ucrainei, care, practic, a început putem să spunem așa?

Dorin Recean: Nodurile logistice de prelucrare a metalelor de producere a materialelor de construcție vor fi localizate în Republica Moldova, în principal. De ce? Pentru că cea mai lungă graniță la Vest a Ucrainei este cu Republica Moldova de 1200 km și respectiv este un loc foarte bun și avem nodurile logistice necesare pentru ca să deservim acele necesități.

Moldova 1: Domnule prim-ministru, revenind la ședința de astăzi a Guvernului, Cabinetul de miniștri a acceptat propunerea Ministerului Apărării privind retragerea șefului Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Eduard Ohladciuc. De ce? Există unele îngrijorări sau e ceva obișnuit?

Dorin Recean: Este ceva obișnuit. A expirat mandatul și este o practică ca pe următorul mandat să vină o persoană diferită. Doar atât.

Moldova 1: Vreau să discutăm despre siguranța cetățenilor Republicii Moldova în regiunea transnistreană. Acum două zile, patru scriitori au fost reținuți de NGB-știi secesioniști timp de o oră, dar e suficient și o oră, presupun. Au fost cazuri și cu jurnaliști reținuți, apoi eliberați. Ce aveți de gând să faceți în asemenea situații, pentru că sunt intimidări ale unor cetățeni moldoveni și, în același timp, sunt și poate provocări sau mesaje ascunse trimise Chișinăului?

Dorin Recean: Într-adevăr, există această problemă de respectare a drepturilor omului în stânga Nistrului, ele se perpetuează de când există acest conflict înghețat. Vicepremierul Serebrian lucrează de fiecare dată ca noi să recuperăm cât de curând cetățenii pe malul drept. Ce este important de menționat este că noi am aliniat stânga Nistrului la obiectivele noastre de pace și securitate. În Republica Moldova, în regiune noi avem pace și securitate. Incidentele când se întâmplă noi le rezolvăm și vom continua să avem această practică. Noi trebuie să ne concentrăm acum pe agenda noastră de dezvoltare.

Moldova 1: Dar în cazul unei reintegrări, când vom ajunge în momentul respectiv, aceste persoane care lucrează în structuri paramilitare, în structuri de securitate, vor fi amnistiate sau nu? Pentru că sunt oameni care au reținut cetățeni moldoveni, i-au furat și i-au dus în stânga Nistrului. Sunt oameni care au intimidat cetățeni moldoveni sau i-au reținut nejustificat.

Dorin Recean: De fiecare dată va fi o abordare individuală pentru a califica crima fiecăruia și, respectiv, se va proceda corespunzător. Acum este important să facem un lucru care să reintegreze țara. Pentru asta avem nevoie de schimburi comerciale și schimbări sociale cât mai frecvente. Deja ne bucurăm să vedem cum avem o creștere a circulației din stânga Nistrului în dreapta Nistrului. Avem o creștere a activității economice pe ambele maluri. Toți sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Este important noi să mergem mai departe și accelerat în procesul de construcție a vieții bune, cum zicem noi, viață europeană aici, la noi acasă. Să reconstruim infrastructura noastră, școlile, grădinițele și să fim un pol de atracție, apreciat de toți cetățenii Republicii Moldova.

Moldova 1: A fost un articol publicat de presa internațională, mai exact în „El Pais”, despre o firmă de consultanță care a făcut o foaie de parcurs pentru reintegrare. Nu știu, vă aduceți aminte, era despre un referendum, despre integrare monetară și economică, despre retragerea trupelor ruse. Deci un plan în etape, nu am înțeles dacă există o asumare guvernamentală asupra acestui plan sau a fost doar un document cu recomandare, consultativ.

Dorin Recean: Nu am văzut un astfel de document și Guvernul nu a solicitat pe cineva să facă un astfel de document, nici partenerii internaționali, prietenii noștri, nu au solicitat un astfel de document și, corespunzător, nu pot să mă pronunț.

Moldova 1: Estimările privind reintegrarea, mă refer la cheltuieli: erau aproximativ jumătate de miliard de euro. Vă întreb pe dumneavoastră, cât ar costa reintegrarea regiunii transnistrene?

Dorin Recean: Cel mai important acum este să ne concentrăm pe agenda noastră de dezvoltare. Cum am zis: să creștem economia, să construim locuri de muncă, să construim drumurile, să refacem școlile, grădinițele, să construim și să îmbunătățim universitățile. Este foarte important să avem infrastructura de drumuri, acum este foarte important să construim lacuri de acumulare, în contextul în care am vorbit anterior.

Moldova 1: Înțeleg, asta tot costă bani. Dar vreau să înțeleg dacă există o asumare la Guvern că această reintegrare, ca să devii atrăgător sau să ai un nivel ridicat de soft power, sunt necesare cheltuieli sau investiții.

Dorin Recean: Cum am zis, odată ce avansăm pe această cale de aderare la Uniunea Europeană, la dispoziția Republicii Moldova vor fi fondurile de preaderare. Ce vom face cu ele? Vom construi drumuri, vom construi infrastructură, apă, canalizare, sisteme de tratare a apei, vom construi toată infrastructura socială, instituții medicale foarte bune. Iată bunăstarea! Și noi nu trebuie să inventăm bicicleta. Uitați-vă ce s-a întâmplat în România, în Bulgaria și acolo am văzut că în această perioadă de preaderare la nivel local, și când zic la nivel local este acolo unde lumea trăiește, acolo unde lumea își duce viața, au avut cea mai mare creștere, cel mai mare salt al bunăstării și prosperității. Aceste țări, vecinii noștri, precum Bulgaria, România, dar și alte țări, cum ar fi Slovacia, Republica Cehă și așa mai departe, s-au transformat, s-au schimbat la față. Exact așa vom face.

Moldova 1: Dumneavoastră mergeți deseori în deplasări în afara Chișinăului. Discutați cu primarii, cu consilierii, cu autoritățile locale. Considerați că APL-urile din Republica Moldova ar merita un grad mai mare de autonomie financiară, poate în același timp, cu mai multe responsabilități, ca să fie pregătiți pentru fonduri de preaderare sau, ulterior, fonduri de coeziune?

Dorin Recean: Păi exact asta am făcut noi. Am crescut salariile la primari, adjuncți, viceprimari și la secretari. Le-am dat instrumente prin care să încurajeze mediul de afaceri, să poată să crească veniturile la nivel local. Unii din ei deja au procedat în acest fel și au venituri mai mari. Ce trebuie să facem este să creștem economia și asta facem. Deci, noi încurajăm investițiile, încurajăm mediul de afaceri prin diferite programe de granturi, programe de finanțare precum „373”, unele proiecte sunt eligibile și pentru granturi ca să creștem mediul de afaceri și, respectiv, asta creează locuri de muncă, impozite și din aceste impozite poți să construiești la nivel local și la nivel central.

Moldova 1: Cum evaluați dumneavoastră, există o presiune acum pe administrația centrală în procesul de negocieri și dacă suntem pregătiți la acest capitol să mergem să negociem cu cei din Uniunea Europeană? Să înțelegem ce legi trebuie aplicate sau transpuse în legislația națională și se va începe cu justiția și când va fi deschis primul capitol? Se va întâmpla asta în mandatul președinției poloneze?

Dorin Recean: Se va întâmpla în ianuarie 2025. Ăsta este planul, în ianuarie 2025 să deschidem negocierile pe primul capitol. Ce înseamnă negocieri? Negocieri înseamnă că noi, Republica Moldova, negociem cu Uniunea Europeană cum ne transformăm și cum Uniunea Europeană ne ajută să finanțăm aceste transformări. Cum să construim la nivel local, cum să investim în justiție, în asigurarea că legea este respectată. Presiunea de unde vine? Pentru că noi ne-am ambiționat să o facem foarte repede, să o facem în ritm accelerat, în așa fel încât către 2030 să fim pregătiți pentru a fi membri ai Uniunii Europene.

Moldova 1: De multe ori ați vorbit public despre unele decizii judecătorești. Considerați că e corect, ca politician care sunteți la putere, să comentați ce hotărăște o instanță sau alta?

Dorin Recean: Eu nu vreau să fac acest lucru, dar atunci când văd că instanța ia o decizie care este împotriva cetățenilor Republicii Moldova, împotriva interesului public și care are pe față această fraudă. Deja odată ce CSM-ul, CSP-ul e reformat, eu nu mai fac astfel de remarci. Atunci, în perioada în care încă nu aveam aceste instituții să fi trecut vetting-ul, atunci altă soluție nu era decât să arăți cu degetul la cei care iau decizii împotriva cetățenilor.

Moldova 1: Să înțeleg că acum sunteți mulțumit de instanțe?

Dorin Recean: Nu, acum există un mecanism instituționalizat în care am încredere că va interveni.

Moldova 1: Acum două luni, vetting-ul procurorilor și judecătorilor era pe buzele tuturor. Astăzi parcă nu se mai aude nimic, cu toate că acest proces este în desfășurare, nu s-a încheiat… E foarte important testul de a crea o Curte Supremă și de a încheia vetting-ul la Procuratura Anticorupție. Înseamnă asta că nu mai există rezistență în interiorul sistemului, pentru că la un moment dat exista această rezistență în interiorul sistemului care anterior era?

Dorin Recean: Există această rezistență, încă nu se discută, dar eu văd această rezistență. Dar încurajez pe toată lumea, nu are nimeni de ce să se teamă odată ce își are documentele în regulă, poate să își justifice averea, nu văd nicio problemă.

Moldova 1: Domnule prim-ministru, vreau să discutăm despre rezistența Republicii Moldova în contextul războiului hibrid. Fac referire la unele cazuri concrete, am observat prin oraș că apar afișe cu falsuri despre Uniunea Europeană, că se va scumpi energia și da, sunt multe teme de propagandă. Cine stă în spatele acestei operațiuni?

Dorin Recean: Gruparea criminală „Șor” sponsorizată de Kremlin, alți criminali și corupți care încearcă să ne divizeze și încearcă să bage în noi frica. Vreau să fac un apel la toată lumea. Oameni buni, atunci când vedeți sau auziți ceva care pare înfricoșător, care pare că se năruie lumea, vă rog să înțelegeți că este o minciună, e în primul rând un fals. Vă rog foarte mult să vă informați, să vă ajutați reciproc și să înțelegeți ce se întâmplă în realitate. Iată cea mai recentă minciună propagată foarte intens, care, iarăși, vrea să bage oamenii în sperieți, să bage frica este că vor crește tarifele. Asigur toată lumea că moldovenii anul ăsta nu vor plăti mai mult fie pentru lumină, fie pentru gazele naturale. Noi avem toată capacitatea să administrăm acest sezon așa cum trebuie. De asta și zic: nu vă lăsați induși în eroare de aceste minciuni. Dar există o mulțime de minciuni prin care încearcă criminalii și corupții să bage în sperieți lumea.

Moldova 1: Domnule prim-ministru, vă mulțumesc frumos pentru că ați acceptat invitația și pentru această conversație. Vă mai așteptăm la Moldova 1.

Dorin Recean: Eu vă mulțumesc foarte mult și vreau să rog pe fiecare la 20 octombrie să mergem să votăm pentru președinte, să votăm pentru referendum, să ne facem această datorie publică, socială. Să mergem împreună cu toată familia și să-i încurajăm pe toți.

Moldova 1: Aveți în vedere să mergem la vot, dar nu spuneți cu cine sau pentru ce să votăm?

Dorin Recean: Da, eu am zis să mergem la vot și avem două exerciții foarte importante: să ne alegem viitorul atunci când votăm la referendum și să ne alegem viitorul atunci când votăm pentru președinte.

Citește mai mult