Politic

ÎN CONTEXT // Iulian Chifu: Ținta propagandei ruse sunt referendumul și alegerile prezidențiale

„Campania împotriva aderării Republica Moldova la Uniunea Europeană e una foarte solidă”, susține Iulian Chifu, președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor Early Warning. În emisiunea ÎN CONTEXT de la Moldova 1, fostul consilier prezidențial a explicat că ținta propagandei ruse sunt referendumul și alegerile prezidențiale din 20 octombrie, iar strategia este absenteismul cetățenilor la exercițiile electorale.

Potrivit lui Iulian Chifu, strategia de propagandă rusă este absenteismul și dezangajarea cetățenilor în exercițiile electorale, acționând intens pe social media prin gruparea „Șor” și partidele proruse. „În momentul de față întreaga campanie vizează referendumul și alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Va urma pentru turul doi sigur o întreagă poveste. Campania împotriva aderării la Uniunea Europeană e una foarte solidă de dezangajare. Sunt grupuri țintă care sunt vizate și pe fiecare categorie în parte se transmite un anumit tip de mesaj. Trebuie să vă pregătiți și față de modul în care va acționa Federația Rusă pentru alegerile generale de anul viitor”, a avertizat expertul.

Fostul consilier prezidențial a atenționat alegătorii moldoveni să fie vigilenți și responsabili pentru viitorul țării. „Aici e vorba de conștiința, de reziliența, în primul rând, a cetățenilor din Republica Moldova. Până la urmă, ei sunt cei care votează, ei sunt cei care aleg, ei sunt cei care doresc menționarea în Constituția Republicii Moldova a vectorului european.”

Despre numirea lui [Oleg Ozerov, specializat în operațiuni hibride, în calitate de ambasador rus la Chișinău] (https://moldova1.md/p/35674/in-context--mihai-isac-republica-moldova-ramane-un-camp-de-testare-a-unor-noi-strategii-menite-sa-destabilizeze-situatia-din-tara), Iulian Chifu a explicat că există proceduri de evaluare de statul acreditar, care decide sau nu să transmită agrementul diplomatic. „Cred că instituțiile din Republica Moldova au făcut evaluarea persoanei, cu atât mai mult într-un context ca cel pe care îl avem astăzi când avem o Federație Rusă - stat agresor la adresa statului vecin. Am certitudinea că de fiecare dată când ar încălca sau ar ieși din reguli, ambasadorul știe că va fi chemat la Ministerul de Externe. Nu va fi nicio rezervă din partea autorităților Republicii Moldova să o facă, cum au făcut-o anterior pentru a pune la punct.”

Acum o săptămână, [Vladimir Putin l-a desemnat drept ambasador al Federației Ruse la Chișinău pe Oleg Ozerov.] (https://moldova1.md/p/35306/putin-a-numit-un-nou-ambasador-in-republica-moldova) Ozerov, sub acoperire diplomatică, își așteaptă invitația la ceremonia de acreditare. Chișinăul se declară pregătit să ia măsuri împotriva oricărui diplomat care acționează în detrimentul intereselor naționale ale Republicii Moldova și acest lucru a fost demonstrat în timp prin expulzarea mai multor diplomați acuzați de spionaj.

Anterior, mai mulți subiecți internaționali [au constatat că Rusia aplică împotriva Republicii Moldova elemente ale războiului hibrid, cum ar fi dezinformarea și atacurile cibernetice.] (https://moldova1.md/p/35795/annalena-baerbock-germania-va-continua-sa-sustina-parcursul-european-al-republicii-moldova) Potrivit experților, procesele de integrare în Uniunea Europeană și de colaborare cu NATO pentru întărirea apărării și siguranței naționale ale Republicii Moldova au făcut ca propaganda rusă, ca parte a războiului hibrid, să devină o problemă majoră de securitate a statului. Dezinformarea și manipularea au loc cu scopul de a deturna vectorul de politică externă, înlocuirea actualei guvernări cu formațiuni politice loiale Moscovei și păstrarea dependenței energetice și economice de Federația Rusă.

Citește mai mult