„Sărăcia de vacanță”: 71% dintre moldoveni nu planifică călătorii în 2024
Mai mult de 60% dintre moldovenii nu au fost nicăieri în vacanță în ultimii doi ani și nici nu planifică să meargă, conform unui sondaj național realizat de CBS Research. Cele mai afectate sunt persoanele vârstnice din mediul rural, cu studii limitate, care trăiesc într-o stare denumită „sărăcie de vacanță”, susține expertul în politici economice la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.
Economistul a explicat că rezultatele sondajului evidențiază o adâncire a inegalităților sociale în ceea ce privește accesul la vacanțe: „61,3% din populația Republicii Moldova este săracă, fără vreo posibilitate de a merge în vacanță. Aceștia aproape nu se relaxează. 18,1% reprezintă clasa mijlocie de jos, cu posibilități reduse de a merge la odihnă, iar 16,2% sunt din clasa mijlocie, cu posibilități de a merge în vacanță. Doar 3,5% sunt oameni bogați, care își permit să meargă de mai multe ori pe an la odihnă.”
Cum se împart moldovenii în funcție de vacanțele din 2024:
- 71,3% nu au fost și nici nu planifică să plece în vacanță.
- 18,6% au fost sau vor pleca în vacanță peste hotare.
- 5,4% au planuri de vacanță în Republica Moldova.
- 3,4% plănuiesc vacanțe atât în țară, cât și peste hotare.
- 1,4% merg în vacanță de mai mult de trei ori pe an.
Potrivit lui Ioniță, problema principală nu este doar lipsa resurselor financiare, ci și o anumită cultură a odihnei care nu este suficient dezvoltată: „Nu doar veniturile joacă un rol important în organizarea unei vacanțe, dar și cultura odihnei. Multe persoane, mai ales din mediul rural, nu au un obicei format în a-și planifica timpul liber pentru odihnă.”
Diferențele în funcție de educație și vârstă
-Vârstnici: 84% dintre persoanele de peste 60 de ani nu au plecat și nu vor pleca în vacanță anul acesta. -Tineri între 18-29 de ani: 55,3% nu au mers și nu planifică vacanțe, în timp ce 39,2% au fost sau vor merge în vacanță fie în țară, fie peste hotare. -Educația: 86,9% dintre cei fără studii sau cu studii medii incomplete nu își permit vacanțe, față de 55% dintre cei cu studii superioare.
Mediul rural vs. urban
Discrepanțele sunt evidente și între mediul rural și cel urban. 79,9% dintre cei din mediul rural nu au fost și nu planifică să meargă în vacanță, comparativ cu 61,1% dintre cei din mediul urban. De asemenea, potrivit studiului, angajații oficiali au șanse mai mari să plece în vacanță decât cei care lucrează neoficial.
„Fenomenul numit sărăcia de vacanță devine tot mai răspândit. Vedem o creștere a celor care nu își permit deloc să meargă în vacanță, în special în rândul celor care lucrează neoficial sau au venituri mici. Numărul celor care nu vor putea merge în vacanță în acest an va depăși 555 de mii de persoane”, a concluzionat Veaceslav Ioniță.