Electorala

Undă verde pentru alți doi candidați la prezidențiale și un participant la referendum. Au fost înregistrați de CEC

Încă doi candidați la funcția de președinte al țării au fost înregistrați de membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC), reuniți în ședință pe 21 septembrie. Autoritatea electorală a aprobat, în aceeași ședință, înregistrarea unui partid politic pentru referendumul constituțional și a respins cererea unei alte formațiuni electorale.


Undă verde de la CEC pentru Chicu și Vlah

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova Ion Chicu poate candida la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Chicu a fost înregistrat oficial de CEC, pe 21 septembrie. Amintim, candidatura sa a fost desemnată de Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”, pe care îl conduce.

Tot astăzi, membrii autorității electorale au înregistrat-o și pe fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah. Aceasta candidează independent la șefia statului, fiind desemnată de un grup de cetățeni. Comisia Electorală Centrală a constatat anumite carențe financiare admise de grupul de inițiativă al candidatei, dar acestea vor fi examinate suplimentar la prezentarea rapoartelor privind gestiunea financiară, a precizat vicepreședintele CEC, Pavel Postică.

Până astăzi, pentru alegerile prezidențiale au fost înregistrați șase candidați, iar alte șase dosare se află în proces de examinare, precizează CEC.


Da la referendum – pentru AUR; Nu – pentru PACE

Încă un partid politic va promova aderarea Republicii Moldova la referendumul republican constituțional din 20 octombrie. Este vorba de Alianța pentru Unirea Românilor, înregistrat astăzi de CEC, cu opțiunea „DA”.

Cererea de înregistrare în calitate de participant la referendum depusă de către Partidul „PACE”, condus de fostul șef adjunct al IGP Gheorghe Cavcaliuc, care figurează pe listele de sancțiuni ale UE și Canada, a fost respinsă de către CEC. Formațiunea politică nu a prezentat mai multe informații solicitate de autoritatea electorală, a explicat vicepreședintele CEC, Pavel Postica.

„Comisia a solicitat informarea cu privire la motivele pentru care decizia de a participa la campania electorală pentru referendum a fost adoptată de către Biroul permanent central, organ care nu deține competențe în acest sens conform statutului partidului, prezentarea informației cu privire la componența numerică a Consiliului politic național și Biroului permanent, având în vedere că statutul partidului PACE nu conține date în acest sens”, a declarat Pavel Postica.

„Puterea de decizie a fost delegată de la Consiliul Național Politic către Biroul Permanent încă din anul 2020. Acest act este oficial înștiințat CEC-ul și în arhivă se poate de găsit documentul în care delegarea a fost de la Consiliul politic național la Biroul permanent. Rog să se revizuiască arhiva CEC-ului pentru a fi luată o altă decizie în baza documentelor existente la dumneavoastră”, a declarat Denis Roșca, reprezentantul PACE.

Până acum, 10 participanți la referendum au fost înregistrați de CEC. Dintre aceștia, opt vor promova opțiunea „DA” de vot, iar doi – „NU”.


Încă 186 de observatori naționali și internaționali, acreditați pentru scrutinele din 20 octombrie

CEC a acreditat astăzi alți 30 de observatori internaționali și încă 156 de observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor din 20 octombrie.

În calitate de observatori internaționali au fost aprobate 11 persoane din partea International Republican Institute Washington, Sucursala Chișinău; trei persoane din partea Ambasadei Letoniei în Republica Moldova; o persoană din partea Asociației Pro Democrația Club Târgu Neamț și 15 persoane din partea Platformei Europene pentru Alegeri Democratice.

În calitate de observatori naționali au fost acreditate 156 de persoane din partea Asociației „Promo-LEX".

În total, până în prezent, pentru alegerile din 20 octombrie, CEC a acreditat 114 observatori internaționali și 799 de observatori naționali.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult